Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nebezpečí nového válečného konfliktu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nebezpečí nového válečného konfliktu"— Transkript prezentace:

1 Nebezpečí nového válečného konfliktu

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Nebezpečí nového válečného konfliktu. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_12_Nebezpečí nového válečného konfliktu. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Čankajšek, Mao Ce –Tung, Osa Berlín – Řím – Tokio, občanská válka – Španělsko, anšlus Rakouska. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s hrozícím nebezpečím válečných konfliktů v Evropě i ve světě.

4 Ohnisko války na Dálném východě
Evropa a svět se od počátku 30. let nebezpečně blížily přízraku nové celosvětové války. První ohnisko válečného konfliktu vzniklo na Dálném východě. Japonsko, zahájilo otevřenou agresi vůči Číně. V roce 1931 Japonci ovládli severovýchod Číny – Mandžusko, kde přes nesouhlas Společnosti národů zřídilo loutkový stát Mandžukuo. V roce 1937 pak Japonsko zahájilo válku proti Číně, která s přestávkami trvala až do roku 1945, proti japonskému útoku se spojily hlavní čínské síly, čínští nacionalisté, v jejichž čele stál generál Čankajšek, a komunisté vedeni Mao Ce – Tungem. Nepokoje a válečné události se ve 30. letech nevyhnuly ani oblasti Latinské Ameriky. Odehrály se tu krvavé střety mezi Bolívií a Paraquayí a mezi Peru a Kolumbií.

5 Čankajšek Obr.č.1

6 Mao Ce - Tung Obr.č.2

7 Válečné nebezpečí v Evropě
Největší ohrožení světového míru ale představovaly sílící válečné přípravy v Evropě. Do čela států, které trvaly na revizi mírových smluv a hrozily, že si vynutí pád „potupného versailleského systému“ válkou, se po nástupu Adolfa Hitlera k moci postavilo Německo. Vznikl blok fašistických států, který vešel do dějin jako Osa Berlín – Řím – Tokio. Zdrojem trvalého napětí bylo především Německo – zavedlo všeobecnou brannou povinnost, obnovilo zbrojení, jeho armáda vstoupila do Porýní, svoji nenávistnou propagandu zaměřilo proti sousedům. Obviňovala sousední státy z „ohrožení německých zájmů“. Vedení nacistické strany spolu s vedením armády připravovalo vojenské plány na přepadení Rakouska (Fall Otto), přepadení Československa (Fall Grün), přepadení Polska (Fall Weiss). Fall = německy případ.

8 Situace v Itálii Vyzývavě si počínala i Itálie – cílem italského útoku, který začal v říjnu 1935, se stala Etiopie (Habeš). Válka skončila italským vítězstvím, na jaře 1936 padlo hlavní město Etiopie Addis Abeba. Etiopský císař musel opustit zemi. Německo s Itálií poslaly vojenské jednotky do Španělska.

9 Občanská válka ve Španělsku
Ve volbách na jaře 1936 zvítězila tzv. lidová fronta. Tvořila ji levicová koalice složená z republikánů, socialistů, komunistů, anarchistů a dalších stran. Napětí vyvrcholilo v červenci 1936 vojenským povstáním. Do čela protivládních povstalců se postavil generál Francisco Franco. Povstání podpořila i španělská fašistická strana Falanga. Konflikt se rozrostl v občanskou válku. Fašistické Německo a Itálie poskytly Frankovi finanční, hmotnou pomoc i své vojenské jednotky. Republikánskou vládu podporoval Sovětský svaz – dodával zbraně a posílal do Španělska vojenské odborníky. Z obavy, aby španělská občanská válka nevedla k celoevropskému konfliktu, vyhlásily Spojené státy americké, Velká Británie a Francie politiku nezasahování a neutrality a odmítly republikánské vládě prodávat válečný materiál. V březnu 1939 vstoupila frankistická vojska do Madridu. Franco nastolil fašistickou diktaturu.

10 Francisco Franco Obr.č.3

11 Politika usmiřování 1937 – kritický rok.
Zbrojní program v zemích fašistické Osy běžel naplno. V demokratických velmocích Západu, zejména ve Velké Británii a Francii, převládla tzv. politika appeasementu (epísmentu) – politika ústupků a usmiřování útočníka. K vyvrcholení politiky usmiřování došlo po nástupu vlády premiéra Arthura Nevilla Chamberlaina (čembrlejna) ve Velké Británii.

12 Arthura Nevilla Chamberlaina
Obr.č.4

13 Anšlus Rakouska Politika usmiřování přivedla Hitlera k rozhodnutí, že své útočné plány může bez obav začít uskutečňovat. První bylo na řadě Rakousko a jeho připojení – tzv. anšlus – k Německu. 12. března 1938 obsadila německá armáda bez odporu celou zemi a Rakousko se stalo součástí německé říše. Část Rakušanů jej nadšeně přivítala , většina se s vynuceným stavem trpně smířila.

14 Opakovací otázky 1. Kde se ve 30. letech vytvořila ohniska válečných konfliktů? 2. Co bylo cílem italského útoku v říjnu 1935? 3. Kdy vypukla občanská válka ve Španělsku? 4. Kdo stál v čele protivládních povstalců ve Španělsku? 5. Co znamená anšlus Rakouska?

15 Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN

16 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden.. necyklopedie.wikia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Nebezpečí nového válečného konfliktu"

Podobné prezentace


Reklamy Google