Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FAŠISMUS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FAŠISMUS."— Transkript prezentace:

1 FAŠISMUS

2 Co je to fašismus je ve svém nejužším pojetí totalitní ideologie, resp. politické hnutí, antidemokratického a antiliberálního zaměření. Fašistická ideologie vychází z nacionalismu, často bývá charakterizována jako záměrně iracionální. Fašistická politická teorie a praxe se poprvé výrazně prosadila v meziválečné Itálii vedené Benitem Mussolinim.

3 Vznik fašismu Pojem fašismus pochází z latinského slova fascis, které se překládá jako svazky, původně totiž označovalo jilmové pruty svázané červenou páskou s vyčnívající vetknutou sekyrou. Tento znak úředníků římského impéria si italští fašisté přivlastnili jako symbol svého hnutí. První fašistická organizace byla Mussoliniho Fasci italiani di combattimento – Svazky italských spolubojovníků.

4 Charakteristika fašismu
Nadřazuje zájmy celku (národa, státu) nad zájmy jednotlivce Usiluje o totalitní stát (nikoliv však ve všech svých formách), proklamuje snahu o udržení disciplíny a plynulého chodu státu Vše je podřízeno jedinému zájmu: stát musí fungovat „jako hodinky“ (cit. Mussolini) Stojí v opozici vůči demokracii a liberalismu, spolu s cizinci a přistěhovalci je považuje za původce všeho špatného V čele státu požaduje silného vůdce (vůdcovský princip) K potlačení opozice využívá násilí a moderní metody propagandy a cenzury Zavádí korporativismus Zavádí přímou či nepřímou, zjevnou či skrytou státní kontrolu či ochranu veřejných forem soukromého vlastnictví (holdingů, akciovek a jiných korporací), tzv. ekonomický fašismus Podporuje klientelistické a mafiánské vazby vyhovující ekonomickým a politickým zájmům režimu a s jejich pomocí upevňuje ekonomickou a politickou kontrolu země Demagogicky zneužívá možnosti propagandy, manipuluje s fakty a idejemi a zvyšuje kontrolu médií

5 Rozvoj fašismu Skutečný nástup fašismu přichází s rokem 1919, kdy socialista Benito Mussolini zakládá organizaci Fasci italiáni di combattimento a následné ji v roce 1921 proměňuje na politickou stranu Partito nazionale fascista. Později se Mussolini dostává do pozice ministerského předsedy a začíná aplikovat fašistické myšlenky v rámci Itálie. V roce 1926 vyhlašuje ze své pozice „vládu jedné strany“. Od této chvíle se o režimu nedá mluvit jinak, než o fašistické diktatuře. Fašistické hnutí v čele s Mussolinim bylo vzorem pro nastupující nacistické hnutí, které se v tu dobu dostávalo k moci v sousedním Německu. Původně si Mussolini udržoval od Hitlera odstup. Ke změně dochází 10. června 1940, kdy Německo s Itálií „bok po boku“ vstupují do druhé světové války.

6 Fašismus v ostatních zemích
Fašismus v období průběhu 2. světové války i po ní, byl uplatněn bezesporu i v jiných zemích. Po vzoru Mussoliniho Itálie vzniká Salazarova diktatura na území Portugalska, Frankova diktatura ve Španělsku a „argentinský perónismus“ Juana Dominga Peróna.

7 Fašismus dnes Právě fašismus je ideologií, která v současné době inspiruje mnohé organizace a subkultury a v mnoha podobách je nebezpečnější než neonacismus.


Stáhnout ppt "FAŠISMUS."

Podobné prezentace


Reklamy Google