Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová."— Transkript prezentace:

1 Světová hospodářská krize

2 ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová hospodářská krize NÁZEV MATERIÁLUVY_32_INOVACE_5B_D9_09_Světová hospodářská krize. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK9. KLÍČOVÁ SLOVA Krize, černý pátek, newyorská burza, F. D. Roosevelt, L. Blum. DATUM23.10.2013

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s příčinou a důsledky celosvětové hospodářské krize a s pokusy jejího řešení.

4 Začátek krize V letech 1926 – 1929 dosáhlo hospodářství ve všech vyspělých zemích Evropy i v zámoří největšího rozmachu. 24. října 1929 náhlé zhroucení obchodu s cennými papíry a akciemi na newyorské burze. 25. října 1929 byl označen za „černý pátek“ na newyorské burze. Krize se rychle šířila do dalších zemí a nabyla celosvětového rozmachu. Stala se nejdelší a nejhlubší hospodářskou krizí v moderních dějinách.

5 Co způsobilo krizi Krizi způsobila nadměrná výroba zboží, pro které nebyl zajištěn dostatečný odbyt. Výrobu financovaly úvěry bank – vyrábělo se na dluh. Hospodářství průmyslově vyspělých států bylo již natolik propojeno, že se zhroutil světový zahraniční obchod, který klesl na jednu třetinu.

6 Důsledky krize Nejtíživěji postihl světové hospodářství pokles průmyslové výroby. V roce 1932 objem výroby se snížil o 37%, z toho v USA o 40%. O 40% a více klesla průmyslová výroba v Německu, Polsku, Kanadě, v zemích Latinské Ameriky a také v ČSR. Mírnější důsledky měla krize ve Velké Británii. S krizí výroby souvisela i krize měnová, jejím charakteristickým znakem byla devalvace (snížení hodnoty) národních měn vůči stabilní měnám zahraničním. Ohromných rozměrů dosáhl růst nezaměstnanosti. Práci ztratilo více než 30 milionů lidí. V průběhu krize rostli sociální nepokoje, probíhaly stávky, hladové pochody.

7

8 Hledání východiska z krize Jednu z cest nabízelo posílení státních zásahů do vývoje hospodářství, druhá sázela na všemocnou ruku volného trhu, který měl vyřešit všechny problémy automaticky. Nejvíce zaujaly zásahy hospodářské politiky amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta. Navrhl ji ve svém programu New Deal (ňu dýl) – NOVÝ ÚDĚL. Díky tomuto programu vyhrál prezidentské volby v USA v listopadu 1932. Charakteristickým rysem Nového údělu bylo využití státních zásahů do hospodářství za účelem zastavení krize a oživení ekonomiky. Šlo o státní dozor nad bankovnictvím, dále o devalvaci dolaru a tím i o podporu amerického vývozu, i o státní pomoc americkým farmářům, kteří se v průběhu krize zadlužili u bank. Výsledky Rooseveltova úsilí se dostavily, hospodářská situace se značně zlepšila. Krizi se podařilo zlomit.

9 F.D.Roosevelt

10 Pokusy o řešení krize v evropských zemích Francie – zde se spojila hospodářská krize s politickou krizí. Levicové politické strany a sjednocené odbory se spojily v takzvané lidové frontě. Získaly větší novou podporu ve volbách na jaře roku 1936 a vytvořily vládu v jejímž čele stanul socialista Leon Blum. Vláda lidové fronty se zaměřila především na sociální oblast – uzákonila 40-ti hodinový pracovní týden, prodloužila placenou dovolenou, posílila úlohu odborů, zlepšila sociální poměry důchodců, zvýšila výkupní ceny zemědělských výrobků, zestátnila železnice, letecký průmysl, ale hospodářské prosperity nedosáhla. Na jaře roku 1938 musel L. Blum odstoupit, v roli premiéra ho nahradil radikál Édouard Daladier (daladjé) – jeho vláda dovršila politický, hospodářský a morální rozvrat meziválečné Francie.

11 Opakovací otázky 1. Co způsobilo hospodářskou krizi ve světě? 2. Které oblasti krize zasáhla? 3. Vysvětlete co je New Deal? 4. Kdo to byl Leon Blum?

12 Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3.

13 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. moderni-dejiny.cz [online]. [cit. 23.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.moderni- dejiny.cz/clanek/hospodarska-krize/ Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. ceskatelevize.cz [online]. [cit. 23.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/112958-20- leden-den-kdy-se-prezidenti-usa-ujimaji-vlady/


Stáhnout ppt "Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová."

Podobné prezentace


Reklamy Google