Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základy automatického řízení 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Strojní zařízení – Zhutňování
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Stroje a zařízení - spoje
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15_VĚTA, SLOVO, SLABIKA, HLÁSKA, PÍSMENO
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Saturn Sluneční soustava Název školy
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Hláska K VY_32_INOVACE_3B_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Fyzika – Magnetická síla
Teorie Informace, signál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Mgr. Veronika Vaňousová
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
UPOVÍDANÝ PAPOUŠEK VY_32_Inovace_10MD-2
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1211.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Bary Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Příprava míchaných nápojů v šejkru a mixéru Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky, jak postupovat při přípravě míchaných nápojů v šejkru a mixéru. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Pravidla přípravy, práce se šejkrem, práce s boston šejkrem, práce s mixérem. Datum Datum vytvoření – 1 3. 2013

Příprava míchaných nápojů Šejkr Mixér

Šejkr třídílný hlava Zátka tělo

Pravidla pro práci se šejkrem V šejkru připravujeme nápoje s použitím lihovin, likérů, ovocných a zeleninových šťáv, sirupy. Množství ledu v šejkru – asi polovina šejkru. Do šejkru nedáváme suroviny s obsahem CO₂

Práce s třídílným šejkrem Vyfrapujeme šejkr, scedíme přebytečnou vodu. Nadávkujeme suroviny, do nejlehčích. Uzavřeme šejkr, nejprve nasadíme hlavu a pak zátku, aby se nevytvořil podtlak. V úrovni ramen držíme šejkr v prstech oběma rukama.

Šejkrování by mělo být přiměřeně dlouhé. Dostatečně promíchaný nápoj poznáme podle zvuku ledu a řádně oroseného šejkru. Délka šejkrování se liší podle obsahu šejkru a použitých surovin.

Po promíchání sejmeme ze šejkru zátku, a přes sítko v hlavě šejkru naléváme nápoj. Při práci ze šejkrem se musíme vyvarovat toho, že nám šejkr upadne. Po pádu hrozí pokřivení a to má za následek špatné těsnění šejkru.

Bostonský šejkr Kovový část - tin Skleněná část

Práce s Bostonským šejkrem Skleněnou čest vyfrapujeme, scedíme přebytečnou vodu Led a suroviny se vkládají do skleněné části s větším množstvím ledu. Nasadíme kovový kónus, přirazíme dlaní. Skleněná část směřuje k tělu.

Šejkr držíme v dlaních v místě, kde se spojují obě nádoby. Po promíchání postavíme šejkr kovovou částí na pracovní desku. Levou rukou šejkr uchopíme v místě spoje a ze strany hřbetem dlaně uhodíme.

Nalití nápoje ze šejkru může provést dvěma způsoby 1) s použitím straineru 2) vychýlením skleněné a kovové části, kde vznikne otvor, který zároveň slouží jako sítko. (tento způsob činí potíže lidem s malou rukou).

Barový mixér Skleněný džbán Stupně mixování

Práce s barovým mixérem Při práci s mixérem používáme drcený led Množství ledu na 1 porci = sklenice naplněná leden v které se bude podávat. Tento mixér používáme pro přípravu nápojů, kde použijeme nějakou pevnější složku, např. ovoce.

Vložíme suroviny a uzavřeme mixér. Necháme dobře promíchat. Servírujeme do vyfrapovaných sklenic. Ozdobíme, vložíme brčka. Servírujeme.

Úkoly Jaké suroviny nesmíme vkládat do šejkru? Třídílný šejkr se skládá z …………., hlavy a ……………. . 3) Bostonský šejkr se skládá…………………… a ……………………………části.

5) Jaké led použijeme při přípravě míchaných nápojů v mixeru? 4) Při práci s bostonským šejkrem dávkujeme suroviny do ……………… části. 5) Jaké led použijeme při přípravě míchaných nápojů v mixeru? 6) Kolik ledu budeme potřebovat pro přípravu jednoho nápoje připravovaného v mixeru?

Zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN 978-80-254-3983-8 - Obrázky – archiv autora