Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika – Magnetická síla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika – Magnetická síla"— Transkript prezentace:

1 Fyzika – Magnetická síla

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_08

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Magnetická síla Předmět: Fyzika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Definice pojmu magnetická síla a popis jejich účinků na vodič s proudem. Klíčová slova: Magnetická síla, magnetická indukce, Flemingovo pravidlo levé ruky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Definice magn. síly Projevem magnetické síly je například vzájemné přitahování, či odpuzování magnetů popřípadě otáčení magnetky. Stejně je tomu i s vodičem, kterým necháme procházet elektrický proud. Obr. 1 – vodič v magn. poli

5 Popis Budeme mít pohyblivě uložený vodič v magnetickém poli trvalého magnetu a necháme jím protékat elektrický proud, bude vodič z magnetického pole vypuzován viz obr., na vodič působí magnetická síla Fm .

6 Jestliže změníme polaritu protékajícího proudu, bude na vodič působit magnetická síla opačným směrem. Důvodem vychýlení vodiče je vzájemné působení magnetických polí (magn. pole permanentního magnetu a magn. pole vytvořeného v okolí vodiče s proudem).

7 Velikost magnetické síly působící na vodič vypočítáme:
𝐹 𝑚 =𝐵𝐼𝑙 Fm – magnetická síla (Newton N) B – magnetická indukce (Tesla T) I – elektrický proud (Ampér A) l – je délka vodiče v magn. poli (metr m)

8 Popis Magnetická indukce patří mezi vektorové veličiny.
Pokud je vektor magnetické indukce B kolmý ke směru proudu, tak používáme k určení magnetické síly Flemingovo pravidlo levé ruky.

9 Flemingovo pravidlo levé ruky:
Obr. 2 – Flemingovo pravidlo

10 Znění pravidla Přiložíme-li otevřenou levou ruku k přímému vodiči tak, aby prsty ukazovaly směr proudu a indukční čáry vstupovaly do dlaně, potom odtažený palec ukazuje směr magnetické síly působící na vodič s proudem.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – PLHAL, Pavel. Telefon [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 - NOVÁK, Ivo. emotor [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Fyzika – Magnetická síla"

Podobné prezentace


Reklamy Google