Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu"— Transkript prezentace:

1 Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_12 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 AMPÉROVO PRAVIDLO Určuje směr a smysl magnetického pole, který je svázán se směrem elektrického proudu. Definice: Ukazuje-li palec pravé ruky položený dlaní na vodič směr proudu ve vodiči, ukazují ohnuté prsty směr magnetického pole.

4 AMPÉROVO PRAVIDLO Permanentní magnet se vždy natočí v opačném směru, než je magnetické pole kolem vodiče. Svým severním pólem tak ukazuje směr magnetického pole.

5 MAGNETICKÉ POLE SOLENOIDU
Solenoid je cívka s konstantními parametry po celé její délce. Cívka se vytvoří stočením vodiče do šroubovice. Délka solenoidu je několikanásobně větší než je jeho průměr.

6 MAGNETICKÉ POLE SOLENOIDU
Pravidlo pravé ruky pro cívku: Uchopí-li se cívka pravou rukou tak, že prsty ukazují směr proudu v závitech, pak natažený palec ukazuje směr magnetického pole uvnitř cívky.

7 AMPÉROVO PRAVIDLO A MAGNETICKÉ POLE SOLENOIDU
OPAKOVÁNÍ: Co určuje Ampérovo pravidlo? …………………………………………………………… Jak se určí směr magnetického pole okolo vodiče protékaného proudem? .……………………………… Co je to solenoid? ..……………………… Jak se určí směr magnetického pole solenoidu?

8 AMPÉROVO PRAVIDLO A MAGNETICKÉ POLE SOLENOIDU
Vocabulary: Ampère's circuital law – Ampérovo pravidlo An electric current produces a magnetic field – elektrický proud vytváří magnetické pole direction of magnetic field – směr magnetického pole coil – cívka solenoid – solenoid

9 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Ampérovo pravidlo, Magnetické pole solenoidu"

Podobné prezentace


Reklamy Google