Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Výtvarná výchova ROČNÍK: 6. – 9. ročník TÉMA: Provázky AUTOR: Iveta Svobodová DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_18_IS

2 Anotace práce je určena pro žáky 2. stupně ZŠ
tématem tohoto cvičení je seznámení s jednoduššími grafickým technikami. cíl – získání základních informací o grafice Pomůcky: Tvrdý karton A4, Herkules, provázek, široký štětec, skleněná tabulka, váleček na grafiku, barvy na linoryt, grafický lis. Pilotáž – žáci si vyzkoušeli různé postupy práce s grafickým lisem a za dvě hodiny VV dokázali vytvořit kolekci zajímavých tisků.

3 Slepotisk + vícebarevný tisk
Provázky Slepotisk + vícebarevný tisk

4 Čtvrtku formátu A4 si po celé ploše nastřeme lepidlem Herkules.

5 Pomocí konopného provázku vytvoříme kompozici
Pomocí konopného provázku vytvoříme kompozici. Provázek do natřené plochy zamačkáváme špejlí, kterou držíme vodorovně s plochou papíru.

6 Kompozici necháme dostatečně proschnout
Kompozici necháme dostatečně proschnout! Pokud budeme pracovat s vlhkou, tak se nám práce zničí.

7 Zatím, co nám bude první práce schnout, nachystáme si čtvrtky formátu A4 na práci s grafickým lisem . Každý list papíru pod kohoutkem namočíme, necháme okapat a listy si na lavici prokládáme novinovým papírem. Začneme novinami, pak dáme jeden list mokrý na něj noviny, zase list mokrý a opět noviny . Nachytáme si aspoň 2 – 3 listy a necháme je dostatečně dlouhou dobu odpočívat. To, že je papír nachystaný poznáme podle toho, že je změklý a nestojí na něm kapky vody. V tom případě si na plochu pomocí provázku vytvoříme kompozici.

8 Papír s kompozicí přeneseme na grafický lis a ten si seřídíme tak, abychom při protlačování práce museli použít trochu síly, aby se nám provázek do papíru dostatečně protlačil.

9 Projedeme práci grafickým lisem.

10 Takto vypadá čistý slepotisk
Takto vypadá čistý slepotisk. Touto technikou je možné vytvářet různá přání, je vhodná na drobnější práce.

11 My si ještě nachystáme tabulku skla, na kterou grafickým válečkem rozválíme malé množství barvy na linoryt a slepotisk dobarvíme . Po práci přejíždíme válečkem opatrně, abychom nezničili vytvořenou strukturu.

12 Práci necháme dostatečně proschnout.

13 Mezitím nám proschla provázkem nachystaná matrice
Mezitím nám proschla provázkem nachystaná matrice. Grafickým válečkem na ni naválíme barvu a na tuto matrici položíme čistý list papíru. Oba papíry položené na sobě projedeme grafickým lisem. Takto máme natištěnou první barvu.

14 Postupně na matrici nanášíme další barvy a tiskneme tak, že vždy práci o kousek posuneme, aby se tisky nepřekrývaly . Před použitím další barvy váleček i desku umyjeme a pečlivě osušíme.

15 Záleží na nás, kolik barev použijeme, ale barevnější práce jsou hezčí.

16 Takto vypadá hotový tisk.

17 Vedle sebe tu leží tisk (vlevo) a použitá matrice (vpravo).

18 Foto - archiv autorky


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google