Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ."— Transkript prezentace:

1 ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: HORNINY A NEROSTY AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 12. 10. 2011 VY_32_INOVACE_5_HK

2 ANOTACE Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, NEŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ NEROSTŮ A HORNIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: - S HORNINAMI A NEROSTY - S TÍM, JAK VYPADÁ PÍSKOVEC, VÁPENEC, ŽULA A RULA - SE ZPŮSOBY VYUŽITÍ HORNIN Zkušenosti z pilotování: V úvodní hodině tématu“ horniny a nerosty“ se žáci seznámili se vzorky základních nerostů a hornin prostřednictvím manipulační pomůcky - vzorníku. Tato prezentace byla zaměřena na rozšíření jejich poznatků o praktické využití hornin a o různorodosti jejich variant v přírodě. Na závěr žáci správně odpověděli na pět daných otázek.

3 HORNINY A NEROSTY Zemskou kůru tvoří horniny různého původu a stáří. Jsou to nestejnorodé látky vzniklé vyvřením nebo usazováním. Horniny jsou složeny z nerostů. To jsou stejnorodé látky (např. sůl kamenná, křemen) Horniny složené pouze z jednoho nerostu – jsou horniny jednoduché, horniny složené z více nerostů jsou horniny složené.

4 HORNINY A NEROSTY

5 HORNINY Hornina (neodborně kámen) je směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, či kombinací těchto komponentů. Výjimku tvoří pouze horniny, které jsou tvořené pouze jedním minerálem (například hornina mramor je tvořena pouze minerálem kalcitem). Věda zabývající se horninami se nazývá petrologie. Povrch Země tvoří 5 hlavních skupin hornin, které zaujímají 90% povrchu. Patří tu: břidlice, pískovce, žuly a granodiority, vápence a dolomity.

6 VÁPENEC Má bílou, šedavou barvu, ale jsou také červenavé, anebo se zbarvují i jinými odstíny podle příměsí. Používá se k výrobě vápna. Jemnozrnný vápenec se používá pro tiskovou techniku zvanou litografie (kamenotisk).

7 ŽULA Za žuly se považují všechny hlubinné horniny, které obsahují podstatné množství živců a křemene. Žuly jsou obvykle do šeda zbarvené s modrým odstínem, známé jsou ovšem také červené žuly. Žuly jsou stejnoměrně zrnité.

8 SLOŽENÍ, VÝSKYT A VYUŽITÍ ŽULY ŽULA složení: křemen + živec + slída výskyt: Českomoravská vrchovina, Jizerské hory, Středočeská pahorkatina, Liberec využití: dekorativní kámen

9 PÍSKOVEC Vznikl stmelením křemene, živců a horninových úlomků. Složení pískovce se liší podle místa výskytu. Pískovec mívá velmi různé barvy: od šedé přes žlutou až k červené, někdy může být i vícebarevný. Snadno se drolí a zvětrává. Využití: ve stavebnictví, sochařství a ke kamenickým účelům.

10 RULA Nejrozšířenější přeměněná hornina. Snadno zvětrává, proto jako stavební materiál není příliš vhodná. Pro svou dekorativnost se používá na schody a chodníky nebo jako štěrk.

11 ÚKOLY: 1. Z ČEHO SE SKLÁDÁ ŽULA? 2. JAKOU BARVU MÁ PÍSKOVEC A CO URČUJE JEHO ZABARVENÍ? 3. CO JSOU TO HORNINY A JK VZNIKAJÍ? 4. JAK SE NAZÝVÁ NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ PŘEMĚNĚNÁ HORNINA, KTERÁ SNADNO ZVĚTRÁVÁ? 5. JAK VYUŽÍVÁME VÁPENEC?

12 CITACE ZONER,Patrik. cs.wikipedia.org. [online]. 17. 8. 2005 [cit. 2011- 10-13]. Soubor:Pamukkale00.jpg.Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pamukkale00.JPG SEPP,Siim. cs.wikipedia.org. [online]. 18. 9. 2005 [cit. 2011-10- 13]. Soubor:Rapakivigranite_ss.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rapakivigranite_ss.jpg ZIMBRES,Eurico. cs.wikipedia.org. [online]. 31. 3. 2006 [cit. 2011- 10-13]. Soubor:Augen-gneiss-2.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Augen-gneiss-2.jpg Obrázek č.1 a2: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google