Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová."— Transkript prezentace:

1 PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.

2 TÉMA: JEDNORAMENNÁ A DVOURAMENNÁ PÁKA
Obr. č.1.

3 Páka Klacek, kterým si pračlověk pomáhal při lovu zvěře, je v podstatě jednoramenná páka. Na jejím konci má síla mnohem větší účinek, než jakého dosáhne člověk při vyvinutí síly bez použití páky (Bradáč et al., 2006). Obr. č.2.

4 JEDNORAMENNÁ PÁKA Gravitační síla břemene i síla, kterou vyvíjíme my, jsou za opěrným bodem, tj. na jednom ramenu páky. Při použití jednoramenné páky působíme silou směrem nahoru. Čím je rameno páky delší, tím menší sílu potřebujeme ke zvednutí břemene. Pákou je například otvírák na lahve, kolečko na převážení břemen apod. (Bradáč et al., 2006). Obr. č. 3. Obr. č. 4.

5

6 DVOURAMENNÁ PÁKA Na jednom ramenu působí gravitační síla břemene, na druhé rameno vyvíjíme sílu my. Při zvedání tělesa pomocí dvouramenné páky působíme silou směrem dolů, což je výhodnější. Úpravou délky ramen můžeme různě měnit potřebnou sílu (Bradáč et al., 2006). Obr. č.1. Obr. č. 5.

7

8 Žabák přemýšlí, kam si má na houpačce sednout, aby se mohl houpat s těžším kamarádem slonem.

9 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_V_3_04_JEDNORAMENNÁ A DVOURAMENNÁ PÁKA Šablona číslo: V Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 04 Autor: Mgr. Jiřina Jeršovová

10 Anotace: Prezentace slouží k představení systému jednoramenné a dvouramenné páky. Pro lepší pochopení těchto systémů jsou připraveny názorné příklady. Očekávaný výstup: Žáci lépe pochopí systém jednoramenné a dvouramenné páky. Dovedou poznat, kde tyto systémy ulehčují lidem práci. Druh učebního materiálu: prezentace zpracovaná v programu Powerpoint Typická věková skupina: let Klíčová slova: jednoramenná páka, dvouramenná páka, jednoduché stroje Pomůcky a materiál: počítač, interaktivní tabule, učebnice - Bradáč P.et al., (1996): Přírodověda 5 – Člověk a technika. – Alter, Všeň. ISBN Potřebný čas pro výuku DUM: 30 – 35 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Prezentace obsahuje texty popisující systém páky. Jednotlivé druhy pák jsou zobrazeny schématickými obrázky. Díky těmto obrázkům žáci pochopí tento systém snadněji. V závěru prezentace je zobrazen příklad, na kterém si vyučující ověří, zda žáci pochopili danou problematiku.

11 Zdroje: FOTODOKUMENTACE Obrázky čerpány z galerie Microsoft office
Obr. č.1. Obr. č.2. Obr. č. 3. Obr. č Obr. č. 5. kámen - ruka - slon - žába - POUŽITÉ TEXTY Bradáč P.et al., (1996): Přírodověda 5 – Člověk a technika. – Alter, Všeň. ISBN


Stáhnout ppt "PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová."

Podobné prezentace


Reklamy Google