Výroba šumivých prášků Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Výroba šumivých prášků Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba šumivých prášků. Klíčová slova: Šuměnka, cukr, kyseliny citrónová a vinná, soda. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_19
Výroba šumivých prášků Šuměnka
Charakteristika a složení Šuměnka je výrobek, který umožňuje přípravu osvěžujícího šumivého nápoje. Složení – cukr sacharosa, aromatické látky, stabilizátor pěny (lékořicový výtažek), kyselina vinná nebo citrónová, jedlá soda Charakteristika a složení
Příprava šuměnkové směsi Sušení Aromatizace Balení Výrobní postup
Naváží se suroviny (cukr, barviva, lékořicový výtažek, jedlá soda) Suší se v komorových sušárnách 10 – 12 hodin při teplotě 70 °C Vychladlá směs se rozdrtí, proseje, aromatizuje, okyselí Výroba
K šumícím práškům se řadí i cukrovinky plněné šumící směsí Šumivá směs se vyrábí smícháním dokonale vysušené kyseliny citrónové, jedlé sody a cukru Kandytová hmota musí mít nízký obsah vody Šumivá směs k plnění
Šuměnky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.