Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Ekologické zemědělství - systémy hospodaření VY_32_INOVACE_11.02.04 Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 10. ledna 2013 Anotace Žáci se seznámí s definicemi nejběžnějších typů systémů hospodaření a podmínkami jejich vzniku. Metodický pokyn Výkladová prezentace doplněná o otázky k zjištění pochopení dané problematiky.
Zemědělské systémy konvenční zemědělství Nejrozšířenějším způsob hospodaření v současnosti. Zemědělec je nucen díky změnám cen zemědělských komodit prakticky každý rok korigovat. To je snazší v rostlinné produkci. Cíl: dosažení maximálních výnosů za použití i nadměrných agrochemických vstupů bez ohledu na nepříznivé dopady pro životní prostředí (např. kvalitu podzemních vod aj.).
Zemědělské systémy integrovaná rostlinná výroba Systémový způsob hospodaření. Uplatňuje např. použití pesticidů cíleně, až po překročení tzv. prahů škodlivosti. Cíl: dosažení ekologicky a ekonomicky únosných výnosů. Bere maximální zřetel na životní prostředí a minimalizuje vstupy cizorodých látek do potravních řetězců.
Zemědělské systémy organické zemědělství Organické, ekologické zemědělství (jedna z alternativ ke konvenčnímu zemědělství) Bez negativních dopadů průmyslových hnojiv, pesticidů a krmných doplňků na životní prostředí a kvalitu výrobků. Cíl: Produkce dostatečného množství potravin s vysokou nutriční hodnotou a vyšší kvalitou; podpora a posilování rozvoje biologických cyklů v agroekosystémech - mikroorganismů, půdního edafonu, všech rostlin a zvířat; podpora a zvyšování přirozené půdní úrodnosti, co největší šetrnost v používání neobnovitelných zdrojů.
Zemědělské systémy Low input Snížené vstupy do výroby, zejména agrochemikálií. Důležité je činit při výrobě rozhodnutí na podkladě důkladných znalostí stanoviště, znalostí požadavků vhodných odrůd. Protože jsou nízké vstupy, nelze očekávat vysoké výnosy.
Zemědělské systémy útlumové a přikázané zemědělství Útlumové zemědělství – relativní nadbytek potravin Na části orné půdy podniku (5 - 15 %) se nevyrábí. Tato půda se nechává ležet ladem, v tzv. zeleném úhoru. Uvolněná orná půda od výroby potravin je využita k pěstování průmyslových a energetických rostlin. Přikázané zemědělství – v OPVZ, PHO, CHKO, lázeňské oblasti Omezené používání statkových hnojiv a pesticidů, je regulováno i zastoupení některých plodin. Musí být zemědělci nahrazeno, např. formou státních subvencí.
Zemědělské systémy Precizní zemědělství Precizní zemědělství - používání nových technologii především GPS a GIS Cíl: přistupovat k danému místu individuálně. Proti jednotné dávce na celý pozemek se zde aplikuje přesné množství v místě, kde je zapotřebí. Tím se může snížit množství vstupů (např. hnojiva, pesticidů) a sníží se náklady.
Zemědělské systémy biodynamické zemědělství Biodynamické zemědělství - Alternativa ke konvenčnímu zemědělství Vychází z antropozofické filozofie. Základem byly přednášky německého filozofa R. Steinera. Staví na zdravé půdě, která je základem pro zdravé rostliny, zdravá zvířata, kvalitní potraviny a zdraví lidí. Používá biodynamické preparáty. Např. roháček (roh naplněný hnojem), křemenáček. Jejich používání se řídí astronomickými jevy a cyklem Země. Nejrozšířenější v Skandinávii a Německu, kde mají biodynamičtí zemědělci ochrannou známku „Demeter“
Opakování Které zemědělské systémy vůbec nepoužívají pesticidy? 2. Který systém hospodaření je nejméně šetrný k životnímu prostředí? 3. Jaké technologie využívá precizní zemědělství?
Opakování - Řešení Které zemědělské systémy vůbec nepoužívají pesticidy? Ekologické a biodynamické. 2. Který systém hospodaření je nejméně šetrný k životnímu prostředí? Konvenční. 3. Jaké technologie využívá precizní zemědělství? GPS, GIS
Zdroje: Dostálek P. - Hradil R.: Biologicko-dynamické preparáty, Svaz producentů a zpracovatelů biopotravin, PRO-BIO Šumperk, PS 116, Nemocniční 53 v Šumperku. 1998 Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006