Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná HACCP Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma HACCP. Klíčová slova: HACCP, kritický bod, systém kontroly. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_28
HACCP - Systém kritických bodů
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point Hazard – nebezpečí vzniku nákazy, poranění nebo újmy na zdraví člověka Analysis – analýza pravděpodobnosti vzniku kantaminace potravin Critical Control Point – kritické kontrolní body označující část výroby, ve které hrozí kontaminace potravin
Kritické body Úseky výroby, postupy nebo operace v procesu výroby Hrozí v nich nejvyšší riziko porušení zdravotní nezávadnosti výrobku biologickými, fyzikálními a chemickými činiteli Stanovují se pro ně kritické meze – čas, teplota atd. Sledují se a zapisují do protokolů
Plán systému kritických bodů Sleduje se příjem a skladování surovin Technologická kázeň při výrobě Skladování polotovarů a hotových výrobků Dodržování hygienických pravidel zaměstnanci Kritickým bodem je místo ve výrobě, které nelze při výrobě vyloučit. Musí se tedy důsledně sledovat.
Sledování kritických bodů Zapisuje se čas, teplota, relativní vlhkost a další měřitelné veličiny Hodnoty v kritických bodech se zapisují do protokolu Při zjištění nedostatku se ihned provádí náprava
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje ING. TOMÁŠ ČAPEK, CSc. a kolektiv autorů UniConsulting. PŘÍRUČKA K PROJEKTU: KOMPLEXNÍ PROGRAM ADAPTABILITY LIDSKÝCH ZDROJŮ ČLENŮ SVAZU OBCHODU A CESTOVNÍHO RUCHU ČR V MALOOBCHODĚ A SLUŽBÁCH V MALOOBCHODĚ“ [socr.cz/assets…aktivity/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf]. [cit. 2013-05-11]. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.