Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vědní obory zabývající se informacemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vědní obory zabývající se informacemi"— Transkript prezentace:

1 Vědní obory zabývající se informacemi
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Vědní obory zabývající se informacemi Anotace: Seznámení a charakteristika základních věd které se zabývají informacemi. Klíčová slova: : teorie informace, informatika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_03

3 Informaci zkoumají dvě vědy:
Teorie informace – matematická věda zabývající se přenosem, kódováním a měřením informace. Pomocí složitého matematického aparátu (matematická statistika, lineární algebra, teorie grafů,…) hledá řešení základního problému – jakým způsobem kódovat zprávu, aby došla na místo určení co nejméně porušená.

4 Informatika se zabývá např.:
Informatika – vědní obor zabývající se strukturou, zpracováním a využitím informací. Informatika se zabývá např.: softwarovým inženýrstvím – psaní a ladění programů počítačovou simulací – zkoumání chování modelu za určitých podmínek umělou inteligencí – modelování intelektuální činnosti člověka počítačem robotikou – výzkum a vývoj robotů s intelektem člověka

5 Informatika jako věda se mohla rozvinout až v době počítačů, které jsou jejím nástrojem. Pro řešení problému pomocí počítače nutno sestavit algoritmus (postup) a tento se postupně provádí.

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Vědní obory zabývající se informacemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google