Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Počítač pc - popis Anotace: Materiál popisuje hlavní částí osobního počítače. Klíčová slova: základní jednotka, základní deska, procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_07

3 Popis počítače PC

4 PC – personal computer (osobní počítač)
Standart PC zavedla firma IBM. Počítače PC, které montuje řada firem, jsou kompatibilní (srovnatelné) se standardem IBM. Hlavní části a uspořádání je stejné. Hlavní části počítače PC: - základní jednotka - klávesnice - monitor K těmto částem patří periferní zařízení – např. myš, tiskárna, skener.

5 Základní jednotka Uvnitř je umístěna základní deska (motherboard), která spojuje jednotlivé části počítače. Je na ni umístěn procesor, operační paměť, systémová sběrnice a další části. Na základné desce jsou dále umístěny přídavné karty, např. : grafická karta zvuková karta síťová karta

6 Základní jednotka Součástí základní jednotky je pevný disk,disková mechanika a mechanika CD nebo DVD. Uvnitř je také zdroj elektrického napětí. Na zadní i přední straně se nacházejí vstupy ( porty)pro připojení periferních zařízení.

7 Základní jednotka Procesor
Je složitá polovodičová součástka. Provádí zpracování dat a výpočty s daty. Procesor určuje výkon celého počítače. Je to „srdce“ počítače. Procesor se skládá ze dvou částí: řídící část – řadič výpočetní část – aritmeticko-logická jednotka

8 Základní jednotka Výkon procesoru charakterizuje frekvence. Je to počet operací, které provede procesor za jednu sekundu. Dnešní procesory – 3 až 4 GHz ( 3 až 4 miliardy operací za sekundu). Šířka slova – maximální číslo, které lze zpracovat v rámci jedné operace procesoru Šířka toku dat – maximální počet bitů, které může do procesoru vstoupit najednou ( dnešní procesory – 32 bitů, 64 bitů )

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google