Reforma terciárního vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KONCEPCE MŠMT Ondřej Liška. Východiska Komplexní, systémový přístup odpovídající globálnímu kontextu Změny jsou nejen žádoucí, ale nevyhnutelné.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra právních oborů, řízení a ekonomiky Kolegium děkana 2. června 2009.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Státní maturita Jindřich Kitzberger.
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příprava programového období 2014–2020
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Reforma terciárního vzdělávání
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Seminář ke kódování studijních programů
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Kódování studijních programů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Hodnocení předložených žádostí – případ UK
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
ministr práce a sociálních věcí
Akademický senát fakulty
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Inovace VOV informace o projektu
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Personální zabezpečení SP
Bezpečnostní vzdělávání v ČR
Transkript prezentace:

Reforma terciárního vzdělávání Tisková konference MŠMT 4. 12. 2008

Proč reforma? Potřeba strategie Mezinárodní kontext chyběla v uplynulých 10 letech vysokoškolské vzdělání již není výsadou elity nasměrování systému TV do roku 2015 Bílá kniha TV - ucelená koncepce reformy VŠ Mezinárodní kontext

Proč reforma? Modernizace s ohledem na budoucí potřeby společenská koheze udržitelný hospodářský rozvoj konkurenceschopnost ČR v globální konkurenci

Bílá kniha terciárního vzdělávání Koncepční dokument, základ pro navazující kroky zákon o terciárním vzdělávání zákon o finanční pomoci studentům model financování

Proč je nutná reforma TV? Systém TV : je podfinancován, zdroje pro financování z veřejných zdrojů jsou omezené, soukromé zdroje minimální je málo diverzifikován, expanze může ohrozit kvalitu. Je třeba přejít od kvantity ke kvalitě je spravován metodami, které neodpovídají nové roli TV ve společnosti a v ekonomice - slabá role managementu v institucích TV je málo efektivní, aktéři mají tendenci maximalizovat vstupy bez odpovědnosti za výstupy, v systému chybí konkurence

Shrnutí dosavadních kroků Příprava nulté až třetí verze; předložení vládě (XII/08) Setkání a veřejné diskuse v roce 2008 - informace na www.msmt.cz studentské diskusní fórum k BKTV (20.5. na VŠE za účasti ministra O.Lišky) veřejné setkání k BKTV se zástupci UK a filozofických fakult ČR (24.6. za účasti ministra O.Lišky) setkání ministra O. Lišky a náměstka V. Růžičky s představiteli UK (9.9.) seminář Rady vysokých škol k BKTV (18.9.) kulatý stůl s představiteli vnějších aktérů (22.9.) seminář k vypořádání připomínek k BKTV v Poslanecké sněmovně ČR (3.11.) setkání ministra O. Lišky, náměstka V. Růžičky a D.Václavíka (tým BK) s představiteli humanitních oborů (14.11.) Veřejná diskuse k Bílé knize byla ve zprávě Ministerstva vnitra vyhodnocující zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů označena ze jeden z příkladů dobré praxe

Hlavní znaky reformy TV I Posílení autonomie - vnitřní struktura je věcí vysokých škol, delegování pravomocí na jednotlivé součásti vysokých škol Rámcová víceletá smlouva mezi MŠMT a VVŠ pro finanční zabezpečení činnosti VVŠ (zvýšení pravomoci i odpovědnosti) Posílení pravomocí správní rady – schvaluje statut, rozpočet, rámcovou smlouvu s MŠMT, podílí se (spolu se zastupitelským orgánem VVŠ) na volbě kandidáta na rektora Zřízení Rady TV – nezávislý poradní orgán pro jmenování členů správních rad a vyjadřování se k dalším důležitým otázkám vysokého školství Místo registrace vnitřních předpisů VŠ na MŠMT pouze registrace statutu, studijního a zkušebního řádu

Hlavní znaky reformy TV II Formují se typické výzkumné univerzity (fakulty) - centra špičkového výzkumu s důrazem na výchovu doktorandů, základní i aplikovaný výzkum, tvorba inovačního potenciálu Existuje segment poskytující profesně orientované vzdělání - vazba na trh práce, spolupráce se zaměstnavateli Jednotný systém akreditací pro všechny instituce terciárního vzdělávání, tj. vysokoškolského i profesního vzdělávání Akreditovány jsou tzv. „oblasti vzdělávání“, kde vzdělávací instituce uskutečňují příslušný typ studijních programů - bez nutnosti reakreditace) Existuje vnitřní systém hodnocení a řízení kvality

Hlavní znaky reformy TV III habilitační řízení a jmenování profesorů - posun od „titulu“ k obsazení příslušných funkčních míst (kariérní řád) zdůraznění tzv. „LLL“, tj. celoživotního vzdělávání studijní grant, půjčky na vzdělání, odložené školné - zákon o finanční pomoci studentům (věcný záměr do konce 2010) individuální projekt národní OP VK - Reforma terciárního vzdělávání

Harmonogram reformy Prosinec 2008 - schválení BK vládou ČR Duben 2009 - návrh věcného záměru zákona k diskusi (ČKR a RVŠ) Červen 2009 - předložení věcného záměru do vlády Listopad 2009 - návrh paragrafovaného znění zákona