Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha"— Transkript prezentace:

1 Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha 19. 11. 2018
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 • tel.:

2 Vzdělávání k ochraně spotřebitele
Cílem vzdělávání je výchova zodpovědného a poučeného spotřebitele. Vzdělávání žáků a studentů v oblasti Ochrany spotřebitele je vázáno na strategické dokumenty: Priority spotřebitelské politiky 2015 – 2020 Podporovat spotřebitelské vzdělávání ve školách s cílem zvýšit úroveň znalostí žáků a studentů v oblasti spotřebitelských práv a povinností. Podporovat spotřebitele v informovaných rozhodnutích. Podporovat vzdělávací aktivity zaměřené na posilování finanční gramotnosti občanů Národní strategie finančního vzdělávání Finanční vzdělávání je nástrojem ke zvýšení úrovně finanční gramotnosti, umožňující občanům ČR jako spotřebitelům adekvátně pracovat s informacemi na finančním trhu k zajištění svých potřeb a potřeb své rodiny s ohledem na měnící se životní situace.

3 Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání
Standardy finanční gramotnosti zahrnující problematiku ochrany spotřebitele byly zahrnuty do Rámcových vzdělávacích programů pro základní a střední vzdělávání. Standardy popisují konkrétní znalosti a dovednosti, jichž by mělo být v příslušné cílové skupině žáků dosaženo. Výuka podle Rámcových vzdělávacích programů: ve středním vzdělávání od roku 2009 v základním vzdělávání od roku 2013 Inovativní modul Ochrany spotřebitele je připravován v rámci řešení Projektu Modernizace odborného vzdělávání. Vzdělávací oblast Ochrany spotřebitele je součástí zadání povinné jednotné závěrečné zkoušky u oborů vzdělání s výučním listem.

4 Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání
Podpůrné materiály: - Inspirativní dílčí příklady z Metodického portálu - PISA 2012 – rozbor úlohy Na trhu - CLIL: Práva spotřebitele - Metodické komentáře ke Standardům Výchova k občanství pro ZŠ _standardum_zv_vychova_k_obcanstvi.pdf, příklad na straně 90-94 - FBI varuje před hračkami připojenými k internetu INTERNETU.html/

5 Finanční podpora z prostředků OP VVV
V rámci projektové výuky připravují školy aktivity, které žákům vštěpují zábavnou formou zkušenost, jak  nakládat s penězi, správně hospodařit, investovat, kam se obrátit o radu a jak nést odpovědnost za vlastní rozhodnutí. V rámci OP VVV je realizována finanční podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a výuky oblasti Ochrany spotřebitele a Finanční gramotnosti. Šablony pro ZŠ, SŠ a VOŠ I a II Cílem výzev je podpořit školy formou projektů zjednodušeného vykazování. Výzvy podporují osobnostně profesní rozvoj pedagogů prostřednictvím dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, vzájemné setkávání a sdílení zkušeností pedagogů, aktivity zaměřené na spolupráci škol a sdílení zkušeností, aktivity rozvíjející ICT a doučování žáků ohrožených školním neúspěchem.

6 Děkuji Vám za pozornost
Mgr. Václav Pícl, náměstek ministra pro řízení sekce vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5 Praha 1 www: Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha"

Podobné prezentace


Reklamy Google