Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-09 Organizační struktura Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Organizační struktura Hotelový provoz Organizační struktura
Organizační struktura organizační strukturou je pevně stanoveno, kdo činí v podniku rozhodnutí a kdo dává odpovídající příkazy jsou stanoveny organizační stupně, tzn. je určen vzájemný vztah nadřízenosti, rovnocennosti a podřízenosti
Organizační struktura závisí na kategorii a třídě, ve které je ubytovací zařízení zařazeno, na kapacitě a umístění ubytovacího zařízení cílem managementu je vytvořit organizační strukturu co nejjednodušší, přehlednou, umožňující co nejefektivnější dělbu práce a rozdělení odpovědnosti a pravomocí
Organizační struktura Vzhledem k plněným úkolů musí být organizační struktura: účelná, tzn. smysluplně rozdělit úkoly a zajistit nerušený průběh výrobního procesu pružná, tzn. musí se rychle přizpůsobit měnícím se požadavkům a přáním hosta a změnám pracovních podmínek
Organizační struktura Určení organizační struktury závisí na: velikosti hotelu rozsahu poskytovaných služeb stupni vzdělání zaměstnanců specializaci jednotlivých činností kumulací funkcí využívání externích firem
Úseky hotelu stravovací ubytovací a) front office (recepce) – přijímací část b) housekeeping (úsek hotelových pokojů) – lůžková část technický
Příklad organizační struktury generální ředitel sekretariát asistent ředitele stravovací úsek šéfkuchař Výrobní střediska Front Office Recepce Halové služby Concierge Sales&Marketig Public Rel. Technický úsek Personální úsek Ekonomický úsek
Typy organizačních struktur liniový systém řízení, liniové řízení funkcionální systém řízení liniově-štábní systém řízení týmový – kooperační systém řízení
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706- 18-4.