Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním."— Transkript prezentace:

1 Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky Autor: Mgr. Yvetta Kałužová

2  výuková prezentace – podpora vyučujícího  určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování Anotace

3 Hotelový provoz Síť podniků společného stravování

4  sítí rozumíme soubor provozoven, které slouží k veřejnému stravování a ubytování  v současné době neexistuje jednotná závazná norma, která ukládá podnikatelům v hostinské činnosti povinnosti týkající se vybavení a úrovně služeb.  podnikatelé v hostinské činnosti mohou využít pouze Doporučení,které reaguje na metodiku a návrh direktivy pro statistiky cestovního ruchu a doporučení UNWTO (Světová organizace cestovního ruchu) Síť podniků společného stravování

5 Podle druhů služeb na zařízení  hostinská,  ubytovací Podle místa působnosti rozlišujeme síť  městskou  venkovskou  lázeňskou a rekreační Podle formy  veřejnou  účelovo u Síť podniků společného stravování

6 Podle právní formy zařízení  provozované právnickou osobou  provozované fyzickou osobou Podle doby provozu  s celoročním provozem  se sezónním provozem, která slouží pouze určitou část roku a jsou budována v místech se sezónním cestovním ruchem Síť podniků společného stravování

7 Restaurace  hlavní funkce je poskytování stravovacích služeb  podle zaměření a atypického interiéru rozlišujeme restaurace čínské, italské…  vedle obsluhy se v restauracích zavádějí také samoobslužné formy prodeje: a)COUNER-SERVIS - host je obsluhován u centrálního pultu b)ON LINE – host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci c)FREE FLOW – v prodejní zóně jsou obslužné pulty s určitým sortimentem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

8 Jídelny se samoobsluhou  zvyšuje se jejich úroveň vybavení  přizpůsobují se víceúčelovému využití (snídaně, přesnídávky..) FREE-FLOW (volný průchod) FAST-FOOD (rychlé stravování HELP-YOURSELF (pomož si sám) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

9 Motoresty  jsou restaurace s dostatečnou kapacitou pro parkování motorových vozidel  budují se při dálnicích a silnicích Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

10 Bufet, bistro  hostinská samoobslužná zařízení  poskytují stravování a občerstvení zpravidla  jídla a nápoje mohou být podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací- doplňkové

11 Občerstvení, kiosek  hostinská zařízení zabezpečující nabídku občerstvení a nápojů  zřizují se v místech s vysokou poptávkou po těchto službách  mívají sezónní charakter  velmi často nemá odbytovou plochu a zřizují se jako prodejní okno Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové

12 Fast-food  moderní stravovací zařízení s úzkou nabídkou jídel, která jsou dohotovována před zraky hostů  jsou vytvořeny podmínky pro přímou konzumaci v tomto zařízení nebo jsou na přání zákazníka jídla zabalena a zákazník si je odnáší  nabídka je doplněna nabídkou nápojů  jídla a nápoje jsou zpravidla podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové

13  jsou bary, které mohou mít i označení vinárny, kavárny, hostince, pivnice, herny, diskotéky a další. Denní bar  je hostinské zařízení, jehož dominantním vybavením je bar  obslužným způsobem poskytuje občerstvovací příp. i stravovací služby  specializace dle předmětu prodeje: Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

14  grill bar – grilované pokrmy připravované přímo před hostem, předkrmy a nápoje  pizzerie – široký výběr pokrmů italské kuchyně  snack bar – výrobky studené kuchyně, minutková jídla hosté sedí nebo stojí při konzumaci u baru nebo sedí u stolků  lobby bar – reprezentativní součást hotelu, která nabízí různě připravované teplé a studené nápoje, bývá umístěn většinou v hotelové hale a vybaven pohodlným sedacím nábytkem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

15  aperitiv bar – výrobky studené kuchyně  noční bar – obslužnou formou se podávají pokrmy a nápoje. Dominantu tvoří barový pult a taneční parket. Je vybaven pohodlným stylovým čalouněným nábytkem  espreso – široký výběr teplých a studených nápojů, cukrářských výrobků, případně studené kuchyně Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

16  vinárna - obslužné hostinské zařízení specializované na podávání vína a pokrmů studené a teplé kuchyně. Může být vybavena tanečním parketem, zajišťovat živou hudbu a program  kavárna – obslužné hostinské zařízení se zaměřením na prodej teplých nápojů, cukrářských výrobků, pokrmů studené event. teplé kuchyně. Svým interiérem je přizpůsobena k delšímu pobytu hosta (nízké stolky, křesla, boxy, stylový nábytek). Dle zaměření kavárna taneční, hudební koncertní internetoví, kinokavárna.. Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

17  hostinec – hostinské zařízení pro prodej piva a studených pokrmů  pivnice – obslužné zařízení specializované na podávání několika druhů piva a jídel vhodných k pivu  výčep piva – zařízení specializované na prodej piva zpravidla přes ulici  prodej přes ulici – způsob prodeje pokrmů do přinesených nádob a konzumovaných mimo provozovnu. V současné době široká škála obalových forem materiálů Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

18 Zabezpečení stravování v dopravních prostředcích  velmi specifické a má přesně stanovená pravidla  železnice – restaurační – jídelní vůz  letecká přeprava – tzv. LUNCHBOX = pokrmy předem připravené, ohřívané = CATERING  lodní  automobilová – autobus – občerstvení auto – FAST FOOD se servisem přímo do auta (Mc Drive) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

19  SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3.  METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním."

Podobné prezentace


Reklamy Google