Výroba instantních prášků 1 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Výroba instantních prášků 1 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba instantních prášků. Klíčová slova: Instantní, rozptýlitelný, instantizační zařízení, aglomerační část. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_21
Výroba instantních prášků 1 Charakteristika Suroviny a výroba
Charakteristika a rozdělení Pojmem instantní rozumíme rychle rozpustnou nebo snadno rozptýlitelnou látku v kapalině Instantní prášky se používají na přípravu mléčných nápojů za studena Rozdělení instantních prášků podle složení Kakaové Ovocné
suroviny Cukr sacharosa Kakao Sušené mléko Jiné látky podle druhu výrobku
výroba Míchání surovin Mletí v mikromlýnu Instantizační zařízení Instantizační zařízení se skládá ze třech částí – Aglomerační část Sušící část Chladicí část
Kakaové instantní prášky Obsahují 20 – 25 % kakaového prášku a 75 – 80 % cukru Kakaový prášek je odtučněný, snadněji tvoří granule Používá se emulgátor Metarin a aromatické látky, příp. směsi koření
Ovocné nápoje Základní surovinou je cukr Obsah cukru 90 – 95 % Další suroviny – mléčné suroviny, aromatické látky, sušené ovocné koncentráty, kyselina citrónová a pufrovací látka (citran sodný)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.