Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Sacharidy Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o sacharidech. Klíčová slova: sacharidy, cukerná jednotka, monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob, celulóza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_16
sacharidy přírodní látky většinou rostlinného původu, složené z uhlíku, vodíku a kyslíku u rostlin tvoří buněčné stěny a plní funkci zásobních látek pro živočichy jsou především zdrojem energie sacharidy rozpustné ve vodě se označují jako cukry základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy
Rozdělení sacharidů Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na: jednoduché - monosacharidy složité - oligosacharidy • složené ze 2 – 10 monosacharidů • nejdůležitější jsou disacharidy - polysacharidy • makromolekulární látky • složené z mnoha (až 10000) monosacharidových jednotek • nejsou sladké ani rozpustné ve vodě
Významné monosacharidy Ribóza, deoxyribóza základní stavební jednotky RNA a DNA (nukleových kyselin) Glukóza (hroznový cukr) v ovoci, medu, krvi živočichů lehce stravitelná používá se jako umělá výživa (infúze) roztoky glukózy se využívají i jako nosiče pro jiné léky
Významné monosacharidy Fruktóza (ovocný cukr) nejsladší z cukrů v ovoci, medu používá se v nealkoholických nápojích, různých omáčkách, dresincích, příchutích k jiným potravinám
Významné disacharidy Maltóza (sladový cukr) obsažena ve sladu (naklíčený ječmen) vzniká při rozkladu škrobu (působením enzymů) Laktóza (mléčný cukr) v mléce savců vyrábí se ze syrovátky využívá se při výrobě dětské výživy
Významné disacharidy Sacharóza (řepný, třtinový cukr) v plodech rostlin nejběžnější sladidlo zahříváním se získává karamel (potravinářské barvivo E 150) vyrábí se vyluhováním řízků řepy horkou vodou, cukerný roztok se čistí vápnem, CO2, filtruje se přes plátěné filtry a krystaluje
Významné polysacharidy Škrob (skládá se z amylózy a amylopektinu) zásobní látka rostlin průmyslově se vyrábí z brambor a obilí (kukuřice, rýže) využívá se k výrobě potravinářského škrobu glukózy ethanolu lepidel
Významné polysacharidy Celulóza stavební polysacharid rostlin nejrozšířenější organická látka průmyslově se vyrábí ze dřeva dále se zpracovává na papír, plasty v nejčistší podobě je obsažena ve vláknech bavlníku užití bavlny, vaty - v textilním průmyslu, lékařství Zvířata, která se živí rostlinnou stravou, mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit.
Významné polysacharidy Glykogen zásobní polysacharid živočichů uložen v játrech a svalech v případě potřeby se štěpí na glukózu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.