Druhy vět podle postoje mluvčího ke skutečnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.8 druhy vět podle postoje mluvčího Název sady: Český jazyk 7.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Slovesné tvary určité a neurčité sloveso vyjadřuje nějaký děj nebo stav ve větě stojí jako přísudek (jdeme, hoří) slovesné tvary dělíme na: určité - vyjadřují.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Slovesa.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Druhy vět – jejich rozdělení
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
SLOVESNÝ ZPŮSOB Autor prezentace: Mgr. Jaroslava Zámostná
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Digitální učební materiál
Poměr v základním tvaru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Doplněk (verbální atribut)
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Kvadratické nerovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MNĚ? VÁM? SOBĚ? NAŠIMI?
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Slovesný způsob podmiňovací
9. Rozlišování v modlitbě
Větné členy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Poměr v základním tvaru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
VY_32_INOVACE_15_ Skladba – druhy vět
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.20_druhy_vet_rozkazovaci_a_praci.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Pořádek slov v české větě
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Slovní úlohy o společné práci − 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Druhy vět podle postoje mluvčího ke skutečnosti ? Druhy vět podle postoje mluvčího ke skutečnosti ! Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.14

Jakým způsobem věty používáme? záměrem mluvčího je: něco sdělit nebo tvrdit o skutečnosti něco zjistit o skutečnosti vyjádřit vůli, aby se něco uskutečnilo něco si přát něco přikazovat něco zvolat na něco se ptát

Rozdělení vět podle funkce modalita věty: oznamovací tázací: zjišťovací,doplňovací, vylučovací, rozvažovací, řečnické žádací: - rozkazovací - přací ? !

Věty oznamovací enunciativní, konstatační vyjadřují prosté sdělení, informaci, oznámení v písmu ukončeny tečkou slovesný tvar (přísudek) je ve tvaru způsobu oznamovacího ( indikativu) nebo podmiňovacího( kondicionálu) intonace (melodie) klesavá, důraz na posledním slově Rád bych ti pomohl. Otec mi napsal zprávu.

Věty oznamovací – intonace klesavá Otec přinesl zprávu. -------------------- ----------- Rád bych ti vyhověl. --------------- -----------------

Věty tázací otázky zjišťovací doplňovací vylučovací rozvažovací řečnické

? Věty tázací interogativní mluvčí vyjadřuje otázku, dotaz v písmu označeny otazníkem slovesný tvar ve způsobu oznamovacím (indikativu) nebo podmiňovacím způsobu (kondicionálu) zjišťovací - vyžadují odpověď ANO – NE, intonace stoupavá Půjdeš se mnou do kina? Ano.

Věty tázací doplňovací – od druhého chceme, aby doplnil informaci, na kterou se ptáme, obsahuje tázací slovo a nelze na ně odpovědět ano-ne = vyžaduje se odpověď celou větou či celým výrazem = čekáme odpověď na to, co neznáme intonace stoupavě klesavá V kolik hodin se sejdeme? V pět hodin.

Další typy tázacích vět vylučovací –ptají se na více možností (nabízejí varianty odpovědi), odpovídáme na ně částí položené otázky Půjdeš do kina, nebo zůstaneš doma? Do kina. Přijdeš k nám v sobotu nebo v neděli? V neděli. rozvažovací – obracejí se směrem na mluvčího ⇒ ptáme se sami sebe ( řešení nejistoty) Co teď budu dělat? Měl bych se zúčastnit? Co dělat? Mám už jít?

řečnické – nevyžadují odpověď, tázací jsou jen formou, jinak jsou oznamovací Může se nad tím někdo zamyslet? Mohl by o tom snad někdo pochybovat? Může sem vůbec někdo přijít včas?

Věty tázací -intonace Půjdeš večer k nám ? Půjdeš večer k nám ? ----------- ------------- ------ ---------------- ------------------------------- ------------------- otázky zjišťovací V kolik hodin přijdeš? otázky doplňovací --------------- -------------- ------------------- Půjdeš k nám dnes nebo zítra? ---------------- --------------- ------------ ------------- ----------- otázky vylučovací

Věty tázací -intonace Co dělat? Mám už jít? otázky rozvažovací -------- ---------- ----- ------- otázky rozvažovací Může se nad tím někdo pozastavovat? ----------------------- ----------------------------------------- otázky řečnické

Věty žádací věty rozkazovací věty přací

Věty rozkazovací imperativní vyjadřují přímý rozkaz, zákaz, výzvu, žádost, prosbu, radu slovesný tvar většinou slovesa v rozkazovacím způsobu (imperativu) či jeho infinitivu nebo způsob opisný s ať, nechť intonace klesavá nebo stoupavě klesavá v písmu označeny tečkou nebo vykřičníkem při důrazném rozkazu = vykřičník Nekouřit! Nekuřte. Zavři dveře. X Zavři dveře! Odpusťte!

! Věty přací deziderativní, optativní vyjadřují přání mluvčího, aby se něco stalo, nebo aby něco bylo jinak = uskutečnění nezávisí na mluvčím ani na adresátovi bývají uvozeny částicemi ať, kéž, nechť, kdyby, aby věty jsou citově zabarveny slovesný tvar je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím (kondicionálu) v písmu většinou označeny vykřičníkem, může být i tečka intonace klesavá Ať se máte hezky! Kéž byste se vrátili brzy !

Rozlište věty rozkazovací od přacích. 1. Zavřete okna. 2. Kéž už bych byl u babičky! 3. Zkontrolujte si domácí úkol. 4. Ať tady nic nezapomeneš! 5. Kdyby tak už dnes byly prázdniny! 6.Nekuřte nám tady! 7. Ať se vám dobře daří! 1. Rozkazovací 2. Přací 3. Rozkazovací 4. Přací 5. Přací 6. Rozkazovací 7. Přací

Věty žádací - intonace Podej mi to jídlo ! ------------------- věty rozkazovací Ať se máte hezky! Kéž byste se brzy vrátili! ------------------ -------------------- --------- ------------------ věty přací

! Věty zvolací všechny typy vět mohou mít formu zvolací vyjadřují citové zaujetí v psaném textu píšeme vždy s vykřičníkem (někdy i otazník s vykřičníkem) Dnes je ale krásně! ( původně věta oznamovací) To jste nevěděli dřív!? (původem věta tázací) Ty už jsi tu zas ?! Aby nás tak viděla paní učitelka! ( původně přací) !

Cvičení - určete věty podle postoje mluvčího 1. Jak jsem na to jen mohla zapomenout? 2. Nevyklánět se! 3. Ať už neprší! Kéž by přestalo sněžit! 4. Dnes je tak hezky! 5. V kolik hodin přijdeš? 6. Půjdeš se mnou na nákup, nebo budeš doma? 7. Ty budeš tady. 8. Kdo by si to byl pomyslel? 9. Přišla bych brzy ráno. 10. Otevři okno! 11. Kam jsem to jen dala? Cvičení - určete věty podle postoje mluvčího tázací - rozvažovací žádací - rozkazovací žádací - přací zvolací tázací - doplňovací tázací - vylučovací žádací - rozkazovací tázací - řečnická oznamovací žádací - rozkazovací tázací - rozvažovací

Věty kladné a záporné

věty kladné - kladný postoj mluvčího ke skutečnosti věty záporné - vyjadřují záporný postoj mluvčího ke skutečnosti ( prohlášení neexistence, neplatnosti, nemožnosti) 1) zápor větný = popírá celou větu a) slovesem se záporkou ne - Dopis jsem nedostal. Nejezdi. Petr není kuřák. Nikdo tady nebyl. b) zápornými zájmeny , zájmennými příslovci + určité sloveso záporné Nikdo to neviděl. Nic nechtěl. c) záporkou ani Neozval se ani hlásek.

Popření - obecný zápor = vztahuje se na všechny případy To nikdo neviděl. Nikdo nic neví. - částečný zápor - popírá se jen část možností Někdo to neviděl. Vždy se to nepodaří. 2. zápor členský = popření některého větného členu, části věty Ne vždy se to podaří. Udělal to ne ze soucitu, ale z lásky. 3. lexikální zápor ( slovní) kuřák x nekuřák, jeden x nejeden, být x nebýt, přítel X nepřítel, pravý x nepravý

Poznámka k záporce ne- někdy je slovo se záporkou zastaralé jsou slova, která záporku ne - sice mají, ale nemají protějšek = protějšek má jiný význam neděle, nenávidět, nedochůdče, nedílný, nemotora, neplecha, neduživý ,neurvalý aj. ! samostatný věcný význam nemluva ( nemluva x mluva) moc ( moc x nemoc) nesmírný ( nesmírný x smírný) nehorázný

rušení záporu – setkají – li se ve větě různé druhy záporu Zpráva nebyla nepříjemná. záměna kladu a záporu – ve zdvořilé řeči – formální zápor Nedáte mi šanci? Nedal byste mi jídelní lístek? zesílení záporu – ani, vůbec Ani si na to nevzpomenu. Vůbec si na to nevzpomenu. záporka ne – ve tvarech s dvěma příčestími Nebyl by odešel. Byl by neodešel.

Použité zdroje: Sochrová,Marie: Český jazyk v kostce, Fragment 1999 Vlastní přípravy z různých učebnic jazyka českého, příruček , metodik aj.