Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: CJL Ročník: 1. a 2. Téma: Psaní i/y v příčestí minulém a u jmenných tvarů přídavných jmen Tematický okruh: Pravopis Jméno autora: Mgr. Hana Maříková Datum tvorby: listopad 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_CJL_MA029 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_CJL_MA029 Anotace: Opakování grafické stránky jazyka, zopakování pravidel pro psaní i/y v příčestí minulém a u jmenných tvarů přídavných jmen, uvedení příkladů

2 Pravidla pro psaní i/y je-li podmětem jméno mužského rodu životného v množném čísle, píše se v koncovkách příčestí a jmenných tvarů přídavných jmen -i např.: Účastníci zájezdu se vrátili z hor do hněda opáleni.

3 Příklady – podmět r. m. živ. v mn.č.
Nejlepší absolventi školy byli vyznamenáni. Naši přátelé nám dobře poradili. Zvědové přinesli důležité zprávy. Hoši se rozběhli bosi po louce.

4 Označení neživé věci v životném tvaru
měkké i v příčestí píšeme i v případech, kdy je v podmětu podstatné jméno r. mužského v tvaru životném, které ale označuje věci neživé např. Na dvoře stáli dva obrovští sněhuláci. Hadroví strašáci se kolébali ve větru.

5 Tvary životné i neživotné pro věci neživé
některých jmen mužského rodu se užívá v tvarech životných i neživotných, i když označují jen věci neživé, např. slanečci i slanečky uzenáči i uzenáče ledoborci i ledoborce ukazatelé i ukazatele apod.

6 Životné tvary – měkké i, neživotné tvary – tvrdé y
životné tvary podstatných jmen vyžadují ve shodných tvarech jmen přídavných a příčestí měkké -i, neživotné tvary tvrdé –y, např. Uzenáči byli na skladě. X Uzenáče byly na skladě. Mohutní ledoborci vypluli na pomoc. X Mohutné ledoborce vypluly na pomoc. Na poradě byli zhodnoceni ukazatelé prosperity podniku. X Na poradě byly zhodnoceny ukazatele prosperity podniku.

7 Významové rozlišení u některých jmen odpovídá rozdíl mluvnické životnosti a neživotnosti rozlišení významovému např. Unavení nosiči odpočívali. X Železné nosiče zrezavěly. Zkušení vodiči velbloudů jsou nutností na cestách. X Kovy jsou dobré vodiče tepla. Draci z pohádky strašili chlapce ve snu. X Kovové draky letadel ležely připraveny v tovární hale.

8 Podmět r. mužského. neživotného., r. ženského a r. středního v mn. č.
pokud je podmětem jméno mužského rodu neživotného v množném čísle nebo jméno rodu ženského v množném čísle, píše se v koncovkách příčestí a jmenných tvarů přídavných jmen -y

9 Příklady Motory automobilů se na znamení rozběhly.
Počítače se staly součástí našeho života. Na poradě vedoucích pracovníků se stanovily nové výrobní programy. Učitelky nám připravily hezký výlet. Otepi slámy se vršily ve stoh. Bezručovy Slezské písně byly přeloženy do několika cizích jazyků.

10 Rodiče, koně, lidičky podstatná jména rodiče, koně, lidičky mají koncovky jako neživotná podst. jm., ale shodu jako jména životná: Svědomití rodiče by to nedopustili. Čtyři vraní koně táhli kočár. (ale V tělocvičně nebyly koně připraveny). To byste se, lidičky, divili.

11 Dni, dny Podstatné jméno den má v 1. p. č. mn. dva tvary: dny a dni;
oba však mají pouze shodu jako jména neživotná: Dny (dni) se krátily. Uplynuly tři dlouhé dny (dni). X pouze u knižního a zastaralého tvaru dnové je shoda jako u podstatných jmen životných: Krásní dnové minuli.

12 Děti – y podstatné jméno dítě má v jednotném čísle tvar středního rodu, ale v č. mn. tvar ženského rodu děti (kosti), a tedy i shodu v ženském rodě např. Děti běhaly na pláži bosy. Všechny děti se shromáždily na školním dvoře.

13 Zdroje Pravidla českého pravopisu. Školní vydání včetně Dodatku. 1.vyd. Praha: Fortuna, 1999, 383 s. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google