Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_288 Jméno autora: Mgr. Jana Hávová Název práce: Druhy vět Předmět: český jazyk a literatura Ročník: 3. Časová dotace: 20 minut Vzdělávací cíl: Žák se seznámí s druhy vět, je schopen rozlišit druhy tázacích vět. Dovede ke každému druhu vět vytvořit příklad. Pomůcky: ICT technika, projektor Inovace: Zapojení audiovizuální techniky do výuky.

2 Druhy vět

3 Druhy vět podle postoje mluvčího
podle postoje mluvčího k obsahu věty rozlišujeme: věta oznamovací věta tázací věta žádací věta přací

4 1) věta oznamovací vyjadřuje oznámení, informaci, tvrzení
klesavá intonace za větou tečka oznamovací nebo podmiňovací způsob příklad? Dnes máme k obědu karbanátky.

5 2) věta tázací vyjadřuje otázku, dotaz
stoupavá, nebo stoupavě klesavá intonace otazník oznamovací nebo podmiňovací způsob několik druhů tázacích vět:

6 Druhy tázacích vět otázka doplňovací – obsahuje tázací slovo (Kdo chybí?) otázka zjišťovací – odpověď ano/ne (Měli jsme domácí úkol?) otázka vylučovací – ptá se na více možností (Začneme pravopisem, nebo literaturou?) otázka řečnická – nevyžaduje odpověď (Neříkala jsem to?) otázka rozvažovací – ptáme se sami sebe (Co jsem to jen chtěla říct?)

7 3) věta žádací vyjadřuje žádost jako přímý rozkaz, zákaz
intonace klesavá nebo stoupavě klesavá vykřičník, tečka rozkazovací zp., oznam. zp., infinitiv příklady? Pojď k tabuli! Prosím, zavři okno.

8 4) věta přací vyjadřuje přání, žádost – uskutečnění nezávisí na mluvčím ani na příjemci klesavá intonace vykřičník oznamovací nebo podmiňovací způsob příklad? Ať se ti to podaří! Kéž už by byl konec!

9 Věty kladné a záporné kladná – kladný postoj mluvčího k obsahu věty
záporná – záporný postoj větný zápor – popírá celou větu záporka ne- u sloves, záporná zájmena členský zápor – popírá větný člen záporné částice ne, nikoli příklady záporných vět? Nikdo nic neřekl. Udělal to ne z ochoty, ale aby už měl od něho pokoj.

10 Použitá literatura: Hlavsa, Zdeněk a kol.: Český jazyk pro I. – IV. ročník středních škol. SPN: Praha, 1998. Kolektiv autorů: Odmaturuj z českého jazyka. Didaktis: Brno, 2002.


Stáhnout ppt "Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google