Pořizovatelská praxe stanoviska dotčených orgánů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
PORADA OÚPSŘ S ÚÚP 13. června 2014 AKTUALIZACE ZÚR LK VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DI A TI V ÚP Mgr. Tomáš Vaško Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Pořizovatelská praxe stanoviska dotčených orgánů výběr zpracovatele ÚPD, výběrové řízení, smlouva o dílo způsob zpracování ÚPD územní studie různé Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Stanoviska dotčených orgánů DO uplatní u zadání své požadavky, které v dalším procesu pořízení ve svých stanoviscích stále opakují a nesdělí v nich, zda jejich požadavky byly do návrhu správně zapracovány či nejsou jejich zájmy návrhem dotčeny. Tuto kontrolu nechávají na pořizovatelích. vyzvat k upřesnění stanoviska (ev. navrhnout odpověď) pokud nebude stanovisko jednoznačné, povinnost rozhodnout přechází na pořizovatele Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Stanoviska dotčených orgánů DO nekonkretizují své požadavky pro potřeby územního plánu, nedoloží podklady k zapracování svých záměrů (MD). Pořizovatel pak není schopen v ÚP zpřesňovat a rozvíjet cíle a úkoly územního plánování v souladu se ZÚR a PÚR. odborný návrh projektanta vycházející z dostupných podkladů a návazností (koordinace s navazujícími katastry) součinnost projektanta s DO (nejlépe nad návrhem projektanta) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Stanoviska dotčených orgánů Některé DO trvají na uvedení věcí, které mají ošetřené v platném ÚP. V právním stavu po změně ÚPD zůstane zachováno. Přesto požadují uvést i do dokumentace projednávané změny. ve vyhodnocení požadavků upozornit, že záležitost není součástí řešené změny odkázat na příslušnou kapitolu (výkres) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Výběr zpracovatele, výběrové řízení, smlouva o dílo Obce vybírají zpracovatele ÚPD zpravidla na nejnižší cenu – z toho vyplývá kvalita práce, horší součinnost a menší ochota při úpravách dokumentace, dohodovacím řízení s DO a spolupráci při vypořádání námitek. Pořizovatel je nápomocen při přípravě VŘ i smlouvy o dílo, ale nemá v rámci úřadu právníka se specializací v oblasti ÚP. - těsná spolupráce pořizovatele s obcí (zkušenosti s konkrétními projektanty) - urychlené předávání odevzdané dokumentace pořizovateli ke kontrole, potřebná kontrola i ze strany obce (určený zastupitel) - ve smlouvě zakotvit lhůtu pro kontrolu předávaného díla pořizovatelem (cca 10 – 14 dní) před každým převzetím a uhrazením zakázky (lhůta k uplatnění reklamace) - vytipovat problematické položky ve smlouvách (z praxe) a upozornit obce - apelace na starosty obcí (samospráva JMK); upozorňovat na poradách starostů (ORP) - smluvní záležitosti - využít spolupráce v rámci svazku obcí Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Způsob zpracování ÚPD Chybějící nebo nedostatečné odůvodnění návrhu zpracovatelem. Pořizovateli chybí argumenty při vypořádání námitek, v mnoha případech je nucen „projektovat“ sám. kontrola při přebírání důvod k reklamaci (důležité zejména u koncepce DI, TI, zábory ZPF) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Způsob zpracování ÚPD Nejednoznačné regulativy. V praxi jsou snahy o obcházení zákona tzv. „salámovou metodou“, tj. postupnými kroky dochází ke změnám v nezastavěném území. „Salámová metoda“ (změna kultury – oplocení – zemědělské objekty – individuální rekreace – bydlení) - ošetřit regulativy pro plochy v nezastavěném území stanovit v regulativech nepřípustnost změny kultury, oplocení pozemků, omezit využití ustanovení § 18 odst. 5 SZ (ne celoplošně, jen pro vybrané plochy) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Způsob zpracování ÚPD Obecně formulované regulativy a kritéria. Pro podmíněně přípustné využití nejsou stanoveny podmínky. uvádět v ÚP jednoznačné definice pojmů (nerušící provoz, koeficient zastavěnosti pozemků, definice 1. NP a podkroví, charakter a struktura zástavby,..) kontrola navržených podmínek u podmíněně přípustného využití (spolupráce s SÚ); jednoznačnost podmínek Počet výtisků po vydání ÚP počet 4 ks je daný SZ (§ 165, odst. 1); soudu poskytnout paré obce (OOP je aktem obce, paré ÚÚP potřebuje pořizovatel pro výkon své práce) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Územní studie Jak nejlépe aktualizovat požadavek ÚS v ÚP když lhůta marně uplynula, ÚPD nevyžaduje žádné změny a stavební úřad samostatné stavby umístit neumí? - požadavek na zpracování ÚS aktualizovat nelze, uplynutím lhůty zaniká - povinnost pořízení ÚS lze nařídit pouze změnou ÚP (potřeba pořízení ÚS může vyplynout i ze zprávy o uplatňování ÚP) - vždy potřebu uložení povinnosti zpracovat ÚS řádně odůvodnit („blokace území“) - pokud dojde k úpravě (změně) již zaevidované ÚS – doplnit do registračního listu termín ukončení možnosti využití původní ÚS, nově zaevidovat upravenou ÚS a odlišit datem pořízení (např. „ÚS Za kostelem 2016“) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Různé Je ÚÚP povinen nebo oprávněn vydávat vyjádření ÚZSVM k současnému využití a využití dle platné ÚPD, případně sdělení k funkčnímu typu, případně jsou-li určeny k zastavění? platná legislativa přímo neřeší, kdo by se měl k dané problematice vyjadřovat ve smyslu správního řádu se jedná o žádost zaslanou správnímu orgánu obec k vydání správného stanoviska nemá „kvalifikované“ úředníky pokud legislativa neřeší kompetenci správního orgánu, který vydá vyjádření, vydává vyjádření orgán, který má k dispozici potřebné údaje (obec a ÚUP) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Různé Může létající pořizovatel zpracovávat pro obec zprávu o uplatňování ÚP, když nepořizoval původní ÚP? - může na žádost obce - povinnost sledovat termín pořízení zprávy zůstává na ÚÚP - při zahájení spolupráce s obcí informovat ÚÚP Žádosti o stanovisko adresované KrÚ ve smyslu § 47, 50 a 52 SZ - uvádět v rozdělovníku pouze OÚPSŘ; žádosti o stanovisko ve smyslu § 53 SZ adresovat v rozdělovníku příslušným dotčeným odborům jednotlivě Nečinnost ÚÚP - pořizovatel musí hlídat postup dle § 56 SZ – je-li překročena lhůta 1 roku od předchozího rozhodnutí zastupitelstva obce je pořizovatel povinen předložit ZO návrh rozhodnutí o dalším postupu (opatření proti průtahům) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Různé ÚS vyplývající ze ZÚR JMK - „ÚS koridoru vedení 400 kV Sokolnice – hranice ČR/Rakousko“ - pořizovatelem je KrÚ JMK - územní vymezení: obce SO ORP Břeclav, Hustopeče, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Židlochovice - v ÚP dotčených obcí uvádět pouze slovně jako informaci, dále neřešit - KrÚ uplatnil návrh na aktualizaci PÚR ČR – v článku (150b) vypustit nebo upravit podmínku vedení koridoru mimo LVA a CHKO Pálava tak, aby byl umožněn průchod vedení území Dohoda o parcelaci uložená v ÚP - je závazná v celém rozsahu - nelze účelově dělit („etapizovat“) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017

Různé Postup ÚÚP při zahájení pořizování Zprávy o uplatňování ÚP - kontaktovat obec - informovat o potřebě zahájení pořízení Zprávy - prověřit, zda Zprávu nepořizuje „létající pořizovatel“ - požádat o stanovení „určeného zastupitele“ - průběžná spolupráce s obcí při zpracování Zprávy Činnost létajícího pořizovatele ve vztahu k ÚÚP - při zahájení spolupráce s obcí ( ÚP, změna ÚP, ÚS, Zpráva) informovat ÚÚP Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 23. června 2017