Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Bílkoviny Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o bílkovinách. Klíčová slova: bílkoviny, složení bílkovin, tvorba bílkovin, funkce bílkovin, denaturace bílkovin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_18
Bílkoviny - proteiny velmi složité makromolekulární látky složené z mnoha (tisíců) α-aminokyselin spojených peptidickou vazbou: –CO–NH– je-li takto vázaných méně než 100 aminokyselin, mluvíme o peptidech látky rostlinného i živočišného původu složení: 50 % C, O, N, H, S, P tvoří podstatnou část živé hmoty jsou stavebním materiálem živého organismu
Tvorba bílkovin rostliny tvoří z anorganických látek aminokyseliny, z nich pak bílkoviny živočichové přijímají bílkoviny v potravě, štěpí je na aminokyseliny a z nich si tvoří vlastní bílkoviny nepoužité aminokyseliny se rozloží na močovinu, CO2, H2O
Funkce bílkovin v živém organismu stavební - kolagen, elastin, keratin transportní - hemoglobin zajišťující pohyb - myosin, aktin řídící a regulační - enzymy, hormony obranné - imunoglobulin, fibrinogen
Denaturace bílkovin jedná se o srážení bílkovin tento děj je nevratný dojde k němu vlivem tepla silného záření působením chemikálií nejvýznamnější zdroje proteinů: maso, vejce, luštěniny Obr.1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje [cit. 2013-01-23] http://cs.wikipedia.org/wiki/Bílkoviny Obr. 1: dostupný z WWW: [cit. 2013-01-23] http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=vejce&ex=1#ai:MP900430480| Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.