Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-04 Formy účelového stravování Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování účelové stravování
Formy účelového stravování Hotelový provoz Formy účelového stravování
Závodní stravování zajišťuje poskytování základního a doplňkového stravování zaměstnancům podniku v průběhu pracovní doby je vymezeno pro určitý okruh spotřebitelů podniky zajišťují stravování pro své zaměstnance
Závodní stravování v případě volné kapacity může poskytovat stravování i cizím strávníkům závodní stravování má vliv na snížení nemocnosti, vyšší výkony, snižování pracovní úrazovosti a vytváření dobrého pracovního prostředí
Školní stravování zahrnuje stravování dětí, žáků, studentů a zaměstnanců škol ve školních jídelnách a menzách MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ hlavním úkolem je zajišťovat správnou výživu pro jednotlivé věkové skupiny podle jejich výživových potřeb, vytváření stravovacích návyků, společenského chování apod.
Ústavní stravování zahrnuje stravování v lázních, nemocnicích, domovech pro přestárlé občany, v armádě stravování je upraveno dle diagnózy, kterou určí lékař jsou dodržovány přísné hygienické podmínky a specifické výživové podmínky
Kategorie provozoven společného stravování a) středisko výrobní zajišťuje výrobu jídel b) středisko odbytové prostory, kde se uskutečňuje prodej jídel
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.