Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Advertisements

Integrovaná střední škola, Slaný
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 18. Dřevo a jeho původ Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
6. Pilování tvarových ploch
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): List
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny
Transkript prezentace:

Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 16. Pitná voda Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 12.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Pitnou vodu.

Pitná voda Pitná voda: zdravotně nezávadná voda při trvalém použití nevyvolává onemocnění nevyvolává poruchy zdraví.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. voda Voda, jako důležitý prvek je součástí těl všech organismů a pro mnohé z nich vytváří životní prostředí. Některé organismy jsou různě citlivé na nedostatek vody.

Spotřeba vody pro organismy Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Spotřeba vody pro organismy Malou spotřebu vody – hmyz živící se obilím. Velkou spotřebu vody – vodní organismy i některé kulturní plodiny. Organismy jsou přizpůsobeny stavbou těla a způsobem života množství vody v prostředí, ve kterém žijí.

Voda a člověk Lidské tělo obsahuje 50 – 70% vody. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Lidské tělo obsahuje 50 – 70% vody. Voda působí jako rozpouštědlo mnoha látek, které přijímá lidské tělo. Voda – významným způsobem ovlivňuje metabolismus. Voda slouží jako transportér živin.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Při ztrátě velkého množství vody v těle dochází k úbytku minerálů. Pro člověka je voda základní životní potřebou. Voda umožňuje správnou funkci procesů v těle. Ze zdravotního hlediska patří minerální látky mezi důležité ukazatele pitné vody.

Voda a člověk Musí být zajištěna nezávadnost pitné vody. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Musí být zajištěna nezávadnost pitné vody. Voda z vodárny se na výstupu desinfikuje. Z důvodu zajištění případné kontaminace během dopravy se pitná voda ředí chlorem. Obsah chlóru je velmi nízký – limity jsou přesně stanoveny.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Člověk a pitný režim Pitný režim – způsob konzumace tekutin, které zásobují organismus vodou a potřebnými minerály. Pitný režim – musí být podporován hlavně u dětí a starších lidí, u kterých dochází nejčastěji k dehydrataci.

Pitná voda Voda se vyskytuj v přírodě v mnoha formách. Voda tvoří většinu hmoty Země. Voda pitná – má zásadní a důležitý význam. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví jsou stanoveny hygienické požadavky na vodu.

Kvalita vody a její použití Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Kvalita vody a její použití Voda pro zavlažování nemusí mít stejné vlastnosti jako pitná voda. Pro posouzení kvality vody jsou stanovena kritéria. Nejpřísnější kritéria jsou kladena právě na pitnou vodu.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody Dříve měla pramenitá i čerpaná podzemní voda dobrou kvalitu – po mírných úpravách byla použita jako pitná.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody V současnosti je kvalita pitné vody horší a mnoho pramenišť a podzemních zásob vody je znečištěno.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody Činnost člověka způsobila, že se ve vodě vyskytují i další nežádoucí látky. Častou příčinou znečištění podzemních vod jsou průsaky z půdy, havárie nádrží s nebezpečnými kapalinami, vypouštění odpadních vod…..

Znečištěná voda a zdraví Znečištěná voda velmi nepříznivě působí na zdraví člověka. Zvýšené množství dusičnanů v pitné vodě poškozuje funkce hemoglobinu u dětí. Vodou se mohou šířit i nakažlivé choroby a paraziti.

Pitná voda Chlór ve vodě: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Pitná voda Chlór ve vodě: brání množení zárodků a bakterií ve vodovodních sítích přidává se ve velmi malých dávkách zaručuje kvalitu vody.

Pitná voda Proč pít vodu z vodovodu? zdravotně nezávadná podléhá přísné kontrole vhodná k pravidelnému pitnému režimu vyvážený obsah minerálů.

otázky Co je to „pitná voda?“ Co způsobuje nedostatek vody v těle? Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. otázky Co je to „pitná voda?“ Co způsobuje nedostatek vody v těle? Proč je nutné dodržovat pitný režim? Jaká je kvalita pitné vody z vodovodu? Proč pít vodu z vodovodu?

Zdroje pro textovou část BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: 80-7333-024-5. KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 3 - [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-kraan.html> . Snímek 4 - [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-kraan.html >. Snímek 5 - [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-3915.html >. Snímek 6 - [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-9593.html >. Snímek 7 - [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-dripping-faucet.html >. Snímek 8- [cit. 2013-06-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-3938.html >. Snímek 12- [cit. 2013-08-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-16678.html>. Snímek 13- [cit. 2013-08-04]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-mineral-water.html>.