Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Biologie člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Biologie člověka"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Hormonální soustava člověka Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: květen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Biologie člověka je seznámit žáky se základními biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat, jakož i získání znalostí tělovědy a ochrany zdraví Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Obecná biologie a ekologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Hormonální soustava člověka

3 Hormonální soustava člověka
Hormony. Mechanismus účinku hormonů.

4 Hormonální soustava zajišťuje látkové řízení organismu, tzn. řízení prostřednictvím hormonů Hormony jsou chemické látky přenášené krví, schopné vázat se na receptory cílových buněk a odlišovat jejich činnost. Účinkují v malých množstvích. Většinou jde o látky: steroidní peptidické bílkovinné

5 Rozlišujeme hormony: tkáňové – jsou vylučovány buňkami rozptýlenými v tkáních, které mají primárně jinou funkci (sekretin) žlázové hormony – vylučovány endokrinními žlázami, což jsou speciální žlázy, které vylučují hormony do krevního oběhu neurohormony – jsou vylučovány neurosekrečními buňkami, tzn. nervovými buňkami produkujícími hormony (typické pro hypotalamus)

6 Mechanismus účinků hormonů

7 Kontrolní otázky: 1. Žlázy s vnitřní sekrecí vylučují své sekrety a) mimo organismus b) do dutinových orgánů c) do krve d) do mízovodu 2. Rozlišujeme hormony: ……………….., ……………….. a …………………..

8 Správné odpovědi c) tkáňové, žlázové a neurohormony

9 Zdroje JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN BENEŠOVÁ, Marika. Odmaturuj z biologie. Brno: Didaktis, 1980, ISBN NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Biologie člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google