Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. Autotrofní a heterotrofní organismy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. Autotrofní a heterotrofní organismy"— Transkript prezentace:

1 3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 3. Autotrofní a heterotrofní organismy Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na autotrofní a heterotrofní organismy.

3 Jak dělíme organismy podle způsobu získávání látek a energie?
Dělení organismů Jak dělíme organismy podle způsobu získávání látek a energie? Autotrofní (z řec. autos – sám, samo; trophe - výživa) – živí se sám, samostatně si vytváří výživu. Heterotrofní (z řec. heteros – jiný) – živí se jinými organismy.

4 Autotrofní organismy Do této kategorie patří zejména zelené rostliny.
Energii získávají ze slunečního záření.

5 Autotrofní organismy Tuto energii využívají v procesu, který se nazývá „FOTOSYNTÉZA“ - ke tvorbě organických látek, z oxidu uhličitého, vody a ostatních anorganických látek.

6 autotrofní způsob výživy
Autotrofní výživa – je schopnost vytvořit si z jednoduchých (anorganických) látek složité látky (organické).

7 autotrofní způsob výživy
Tuto schopnost mají zelené rostliny - energie světelná, fotosyntéza, chemosyntéza - bakterie, energie chemická.

8 schéma průběhu reakcí fotosyntézy

9 heterotrofní organismy
Do této kategorie patří organismy, které nejsou schopny vytvořit stavební a zásobní látky. Živí se částmi jiných těl nebo produkty látkové výměny jiných organismů.

10 heterotrofní organismy
Podle způsobu získávání organických látek se dělí na: Sapofryty Parazity

11 heterotrofní organismy
Sapofryty - z odumřelých těl různých rostlin a živočichů, různé druhy hub a bakterií. Mají svůj podíl na mineralizaci látek (z organických látek anorganické látky).

12 heterotrofní organismy
Parazité - cizopasné (parazitické) rostliny, organické látky ze živých organismů tj., hostitelů. Vyskytují se: na povrchu těla uvnitř těla popřípadě houby, bakterie, nebo některé krytosemenné rostliny.

13 heterotrofní způsob výživy
Hemiparazité – mají schopnost odebírat vodu (H2O) a minerální výživu – například jmelí.

14 heterotrofní způsob výživy
Holoparazité – úplně parazitují – nezelené rostliny – jsou schopni odebírat organické látky. Parazitují na hostiteli, je pro ně jediným zdrojem vody s minerály.

15 heterotrofní způsob výživy
Heterotrofní výživa – zdrojem uhlíku jsou organické látky, které jsou současně i zdrojem energie.

16 heterotrofní výživa

17 heterotrofní způsob výživy
Heterotrofní organismy: houby nezelené rostliny pletiva různých zelených rostlin, která neobsahují chlorofyl

18 Mixotrofie a symbióza Mixotrofie - různorodý typ výživy – výživa autotrofní je průběžně doplněna heterotrofní – masožravá rostlina. Symbióza – dva různé organismy jsou si oboustranně prospěšní (autotrofní a heterotrofní) – houby + řasy, nebo sinice.

19 Zdroje pro textovou část
ČERVINKA, P. a kolektiv Ekologie a životní prostředí, Česká geografická společnost, Praha: 2005 ISBN: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: CVRČEK, K.,BERÁNEK,J., EISENREICH, K., FLORIAN, S., Zbožíznalství, Fortuna, Praha 1995 KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

20 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "3. Autotrofní a heterotrofní organismy"

Podobné prezentace


Reklamy Google