Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_298_Mer Druh učebního materiáluPrezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_298_Mer

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětZPV Ročník2. Název tematické oblasti (sady)Ekologie Název vzdělávacího materiáluPotravní vztahy Anotace Prezentace slouží jako obrazová i textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o stavbě a funkci ekosystému, zdůrazňuje sluneční záření jako prvotní zdroj energie. Navazuje na prezentaci Vztahy organismu a prostředí. Vysvětluje potravní vztahy mezi organismy a klíčová slova této problematiky. Zhotoveno, (datum/období)7. května 2013 Ověřeno23. května 2013

3

4  Biotické podmínky života vytváří pro dané jedince vhodné prostředí – niku, ve kterém se optimálně vyvíjí a rozmnožují.  Prvotním zdrojem pro život je sluneční energie, kterou pohlcují zelené rostliny. Ty pak produkují organické látky, které jsou součástí potravy živočišných organismů.

5

6  Potravní vztahy mezi organismy jsou spojeny do složitých potravních řetězců.  Zelené rostliny jsou producenti – produkují organické látky, potřebné pro jiné organismy.  Živočichové jsou konzumenti – živí se rostlinami či jinými živočichy.

7  Konzumenti se člení:  1.řádu - býložravci- živí se jen rostlinnou potravou – např.: larvy hmyzu, vysoká lesní zvěř, zajíci, drobní korýši  Vyšší řády - masožravci:  2. řádu - hmyzožraví ptáci, drobné ryby  3. řádu - drobné šelmy a dravci, malé dravé ryby  4. řádu - větší šelmy a dravci, velké dravé ryby.

8  Dalším typem organismů jsou:  rozkladači – destruenti - rozkládají těla uhynulých rostlin a živočichů/mrtvá těla producentů a konzumentů/žížaly, bakterie, houby, roztoči  Příklad: Osení, zelená píce zajíc, divoký králík, srnec liška, vlk

9

10  „Přesun látek i energie obsažené v chemických vazbách organických látek mezi rostlinami, býložravci, masožravci a rozkladači (bateriemi, houbami, roztoči, žížalami) se nazývá potravní řetězec“ (BRANIŠ, 2002, s. 53).  Jedná se tedy o přesun živin mezi producenty, konzumenty a rozkladači.

11  Potravní řetězce, které začínají od zelených rostlin, se nazývají pastevně kořistnické (pastevní) - výsledkem jsou složité organické látky (stavební látky těl).  Na ně navazují rozkladné (dekompoziční) řetězce – to je rozklad složitých organických látek mrtvých těl organismů až na jednoduché anorganické látky.

12

13 Použitá literatura: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 3. vyd. Praha 4: Informatorium, spol. s r.o., 2004. s. 203. ISBN 80-7333-024-5. RAJCHARD, J., et al. Ekologie III. 1. vydání. České Budějovice: KOPP, 2002, s. 197. ISBN 80-7232-191-9. KVASNIČKOVÁ, D. Základy ekologie. 3. vyd. Praha 1: Fortuna, 2004. s. 103. ISBN 80-7168-902-5. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google