Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_296_Mer Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_296_Mer

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětZPV Ročník2. Název tematické oblasti (sady)Ekologie Název vzdělávacího materiáluOchrana zdraví Anotace Prezentace slouží jako textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o životním prostředí v souvislosti se zdravím člověka. Navazuje na prezentaci Zdraví lidí a životní prostředí. Vysvětluje příčiny nemocí a uvádí nepříznivé vlivy prostředí, které mohou nemoc vyvolat. Zhotoveno, (datum/období)4. duben 2013 Ověřeno24. září 2013

3

4  Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) „je zdraví stav fyzické, duševní a sociální pohody, ne pouze nepřítomnost nemoci nebo invalidity. Zdraví nespočívá pouze v nepřítomnosti nemoci, ale v celkovém tělesném, duševním i sociálním uspokojení. Je to takový stav, kdy je zajištěna vyrovnanost vztahu vnitřního prostředí organismu k vnějšímu prostředí.“ (KVASNIČKOVÁ, 2004, s.51 )

5  Nemoc mohou vyvolat nepříznivé vlivy v prostředí, kde člověk žije. Nemusí se projevit okamžitě, ale po určité době. To znamená, že nemoc může mít dlouhou latentní (skrytou) dobu.  Organismus se proti onemocnění brání -má obranné schopnosti čili imunitu.  „ Za nejvážnější poškození zdraví je stále pokládána smrt, dlouhodobá invalidita a zvýšená nemocnost.“ ( BRANIŠ, 2002, s.155)

6  Fyzikální vlivy mechanické  Chemické vlivy chemické vlastnosti látek  Biologické vlivy mikroorganismy  Sociální vlivy společenské a kulturní

7  Fyzikální vlivy-nevhodná teplota prostředí, rázy, hluk a vibrace, atmosférický tlak, vlhkost, záření, magnetické pole, prašnost.  Biologické vlivy - přítomnost mikroorganismů - viry, bakterie, plísně, kvasinky a paraziti, kteří mají vliv na zdraví člověka od narození až do stáří.

8  Chemické vlivy-různé látky v prostředí, přítomnost smogu, organické látky, alergeny.  Jsou to látky dusivé, dráždivé, žíravé, omamné a toxické. Organismu člověka způsobují celou řadu zdravotních potíží, postižení, nemocí až smrt.  Dle chemického složení se jedná se o silné kyseliny a zásady, sloučeniny kovů (především Hg, Pb, Cd, Zn), organická rozpouštědla, polychlorované bifenyly, dusitany, dusičnany a další sloučeniny.

9  Sociální, společenské a kulturní vlivy „mezi negativní sociální faktory patří především nevhodná životospráva, špatné pracovní prostředí, vysoká populační hustota, nedostatečné vzdělání a výchova, některé kulturní tradice a životní styl, ekonomická situace (chudoba) a dostupnost zdravotní péče.“ ( BRANIŠ, 2002, s.156)

10  Ve prospěch životního prostředí a tím i zdraví člověka může zasahovat společnost, kterou tvoří občané.  Volí si své zástupce, kteří rozhodují nejen o ekonomické problematice společnosti, ale i charakteru a kvalitě prostředí.  Vědomá ochrana zdraví jednotlivce: - vzdělání - výchova - informace - odpovědnost-k sobě, ostatním, přírodě

11  Nevhodné civilizační návyky - pití alkoholu, požívání drog a kouření, dále podvýživa nebo naopak nadbytek potravy, nesprávné složení potravy.  Projevují se i špatné rodinné vztahy, neshody na pracovišti, neuspořádané prostředí.  Jednotlivé vlivy nepůsobí samostatně, ale vždy společně, prolínají se ve vzájemných souvislostech.

12 Použitá literatura: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 3. vyd. Praha 4: Informatorium, spol. s r.o., 2004. s. 203. ISBN 80-7333-024-5. ŠLÉGR, J., et al. Ekologie a ochrana životního prostředí pro gymnázia. Praha 1:Fortuna, 2002. s. 155. ISBN 80-7168-828-2. KVASNIČKOVÁ, D. Základy ekologie. 3. vyd. Praha 1: Fortuna, 2004. s. 103. ISBN 80-7168-902-5. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google