Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života Tematická oblast: Ekologie Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Ekologie je seznámit žáky se základními ekologickými a biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekologie a biologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Vznik a vývoj života

3 Představy o vzniku života na Zemi. Evoluce živých soustav.
Vznik a vývoj života Představy o vzniku života na Zemi Evoluce živých soustav.

4 Vznik a vývoj života mnozí vědci předpokládají, že vznikl z neživé přírody za podmínek, které byly na Zemi zhruba před třemi až čtyřmi miliardami let v té době z jednoduchých sloučenin, jako je voda H2O, oxid uhličitý CO2, methan CH4 a další, vznikaly stále složitější molekuly organických látek (sacharidy, tuky, bílkoviny i nukleové kyseliny) organické látky se po miliony let hromadily ve vodě a vytvářely shluky (koacerváty), z nichž se postupně vyvinuly buňky předpokládá se, že vývoj buňky trval asi miliardy let, tedy déle než celý další vývoj života

5 Schéma teorie původu života na Zemi

6 Představy o vzniku života na Zemi
KREAČNÍ HYPOTÉZA – dnes žijící organismy byly stvořeny nadpřirozenou silou TEORIE SAMOOPLOZENÍ – primitivní představa, která předpokládá, že živá hmota vznikla z neživé za vhodných podmínek (Aristoteles, tráva vzniká z půdy) PANSPERMICKÁ TEORIE – přenos zárodků života na Zemi z vesmíru OPARINOVA TEORIE (teorie evoluční abiogeneze)

7 Biologická evoluce EVOLUCE je neustálý a nevratný proces postupného zdokonalování forem života směřující od jednoduchých organismů ke složitějším. Zahrnuje vznik i zánik všech vývojových linií organismů od doby vzniku po současnost. Celé období evoluce živých soustav nazýváme FYLOGENEZE. Podstatou evoluce živých organismů jsou změny týkající se jejich genetické informace.

8 Lamarkismus Jean - Baptiste Lamarck

9 Charles Darwin (1809 – 1882)

10 Kontrolní otázky Autorem knihy „Původ člověka a pohlavní výběr“ je…………………………………… Na kterém chemickém prvku závisí obrovská rozmanitost organických látek?

11 Správné odpovědi Charles Darwin Uhlík

12 Zdroje JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN BENEŠOVÁ, Marika. Odmaturuj z biologie. Brno: Didaktis, 1980, ISBN NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života"

Podobné prezentace


Reklamy Google