Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek. Klíčová slova: Temperování, formování, duté figurky, čokoláda, čokoládové speciality. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_31
Opakování – výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek Formování čokolád a čokoládových specialit Formované čokoládové cukrovinky
Temperovaná čokoláda – tvar tabulky nebo tyčinky Druhy čokolád Temperovaná čokoláda – tvar tabulky nebo tyčinky Duté figurky – tvarují se v dělených formách Čokoládové speciality – mince, plakety, kočičí jazýčky
Postup výroby čokolád Temperování čokoládové hmoty (fáze tavení, předkrystalizační temperovací fáze, fáze nahřívání a zpracování) Formování tabulkových čokolád (dávkování čokolády do forem, klepací dráha, chladicí skříň, vyklepávací zařízení)
Postup výroby čokolád Duté figurky (otočné formy, otáčejí se kolem své osy a osy stroje) Čokoládové speciality (do výrobků se vyrazí reliéf)
Formované čokoládové cukrovinky Dutinka 40 – 50 % hmotnosti výrobku Náplň 50 – 60 % hmotnosti výrobku Náplně Tekuté likérové Polotekuté ovocné nebo krémové Polotekuté dezertní Pastovité tukové náplně
Linka na formované čokoládové cukrovinky Zařízení na plnění forem Vibrační dráha Obraceč forem Zařízení na formování dutinek Chladicí tunel Zařízení na seříznutí dutinek
Linka na formované čokoládové cukrovinky Dochlazovací tunel Plnění dutinek Chladicí tunel náplní Zatírací stroj Chladicí tunel na hotové výrobky Vyklepávací zařízení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.