Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Advertisements

POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
Autor bakalářské práce:Zdeňka Nováková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Lukáš Polanecký Oponent bakalářské práce:Ing. Jana Strádalová České Budějovice, červen.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Návrh účinné marketingové komunikace podniku v oblasti služeb
VYHODNOCENÍ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI STAVEBNÍ FIRMY
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Řízení vtahů se zákazníky ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Obhajoba bakalářské práce
Financování a účetnictví základních škol
Vývoj předpisů týkajících se majetku podniku a změny účtování majetku
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Hodnota vnímaná zákazníkem
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zakladatelský projekt fitness centra GymForAll
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Zpětná vazba zákazníků ve vybrané společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Autor bakalářské práce: Dominika Ješová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Propagace nových výrobků firmy Kloida a jejich zavádění na trh
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza konkurence na maloobchodním trhu ve zvolené oblasti
Povolání logistický manažer
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování ve vybraném podniku
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Finanční analýza vybrané firmy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Transkript prezentace:

Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Andrea Samcová, 10751 Obor: Ekonomika podniku Vedoucí práce: Ing. Simona Hašková, Ph.D.

Motivace Cíl práce Významný makroekonomický ukazatel Pochopení vlivů a důvodů vývoje nezaměstnanosti Získání informací o přístupu rezidentů a daňových poplatníků k dané problematice Cíl práce Společenská analýza – společenský aspekt zachycen z pohledu plátců daní a z pohledu dlouhodobě nezaměstnaných osob Ekonomická analýza – zpracování informací z oficiálních informačních zdrojů

Výzkumný problém a použité metody Za výzkumný problém je považováno získání odpovědí na tyto 2 otázky: 1) Jaká je nejohroženější skupina obyvatel, které inklinují k dlouhodobé či opakované nezaměstnanosti. 2) Na kolik firmy spolupracují s úřadem práce? Použité metody: Zpracování a analýza statistických dat Grafické zobrazení 2 dotazníková šetření

Dosažené výsledky 1. dotazníkové šetření zaměřené na plátce firmy a jejich pohled na problematiku dlouhodobé nezaměstnanosti a znalosti povinností vůči úřadu práce ½ dotázaných firem nespolupracuje s úřadem práce ½ dotázaných firem neví o povinnosti oznamovat Úřadu práce volné pracovní místo do 3. pracovního dne 2. dotazníkové šetření směrované k různorodému obyvatelstvu ½ dotázaných respondentů nepracuje v oboru, jenž vystudovali 1/3 žen se cítila být během života diskriminována na pracovním pohovoru

Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR Nejnižší za sledované období byla v roce 1996 – 3,9 % (z toho 3,3 % muži a 4,7 % ženy) Nejvyšší za sledované období byla v roce 2000 – 8,8 % (z toho 7,3 % muži a 10,6 % ženy) Ženy vždy % vyšší nezaměstnanost než muži

Nezaměstnanost zemí EU za rok 2015 Nejvyšší míra nezaměstnanosti – Řecko (24,9 %) a Španělsko (22,1 %) Nejnižší míra nezaměstnanosti – Norsko (4,4 %)

Srovnání podílu nezaměstnanosti v krajích ČR z listopadu 2015

Počet nezaměstnaných absolventů v letech 2002 - 2015

Vliv vzdělání na nezaměstnanost absolventů Dle vzdělání: Nejvyšší míra nezaměstnanosti – Nižší střední odborné školy s výučním listem (21,7 % z roku 2015), Nástavbové vzdělání (15,2 %) Nejnižší míra nezaměstnanosti – Doktorské studium (4,4 % z roku 2014), Gymnázium (3,8 % z roku 2015), Magisterské studium (5,9 % z roku 2014)

Návrhy opatření Státní dotace pro žadatele o rekvalifikační zkoušky či jiná školení pro žadatele s omezeným příjmem, i když práci v tuto chvíli mají Vyšší informovanost žen o možnosti dálkového studia na mateřské a rodičovské dovolené do 3. narozenin potomka zdarma Psychická podpora státu pro osoby, jež přišly o zaměstnání Vyšší informovanost podniků o podpoře ze strany státu – programy na podporu exportu a programy na podporu malých a středních podniků Postihy pro firmy nesplácející faktury ve sjednané době

Závěr Cíle práce splněny, provedena společenská a ekonomická analýza Popis a shrnutí faktorů ovlivňující nezaměstnanost Získaný náhled do problematiky dlouhodobé nezaměstnanosti z pohledu rezidentů i daňových poplatníků (dotazníkové šetření) Klesající tendence nezaměstnanosti v ČR Navrhnutá řešení

Doplňující dotazy Vysvětlete, prosím, podstatu Okunova zákona podrobněji, než jak jste učinila ve své práci (str. 5). Jak uvádíte ve své práci, prevence nezaměstnanosti by měla spočívat mimo jiné i v tom, že se stát nebude nezadlužovat. Můžete to podrobněji vysvětlit? Shrňte, prosím, Vaše poznatky o míře nezaměstnanosti veřejných škol podle typu zvoleného oboru. Ve své práci se zabýváte nezaměstnaností absolventů VŠ, jak hodnotíte použitou metodiku a metriky, která se ke sledování nezaměstnanosti používají?