Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účetní závěrka ve vybraném podniku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účetní závěrka ve vybraném podniku"— Transkript prezentace:

1 Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Účetní závěrka ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Petra Nedvědová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské práce: Ing. Jana Strádalová České Budějovice, únor 2017

2 Motivace a důvody k řešení daného problému
Hlavní důvod: Snaha ukázat pomocí účetní závěrky v časovém horizontu pěti let hospodaření nemocnice, která není příspěvkovou organizací, ale akciovou společností. Další důvody: osobní zájem jakožto zaměstnance společnosti, hlubší proniknutí do celé problematiky a získání nových informací.

3 Cíl bakalářské práce Cílem bakalářské práce je charakterizovat činnosti související s účetní závěrkou a porovnat výsledky hospodaření vybraného podniku v uplynulých letech.

4 Výzkumné otázky Lze ve zdravotnickém zařízení, jakým je jindřichohradecká nemocnice, dlouhodobě dosahovat kladných výsledků hospodaření? Pokud ano, neděje se tak na úkor kvality péče poskytované pacientům? Pokud jindřichohradecká nemocnice dosahuje kladných výsledků hospodaření, jaké má možnosti, pokud chce kladných výsledků hospodaření dosahovat i nadále?

5 Metodika práce analýza dokumentů (řídící dokumenty, směrnice, výroční zprávy), využití vlastních zkušeností a znalostí, konzultace s odpovědnými pracovníky. Postup: představení zvoleného zdravotnického zařízení - Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s., popis procesu spojeného s účetní závěrkou, rozbor rozvahy a výkazu zisku a ztráty v období , popis nástrojů využívaných k hodnocení kvality poskytované péče, zhodnocení vývoje hospodaření a kvality poskytované péče, odpověď na výzkumné otázky, návrhy opatření vedoucí k dosahování kladných výsledků hospodaření.

6 Představení společnosti
Společnost: Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. Sídlo společnosti: U Nemocnice 380/III Jindřichův Hradec Právní forma: Akciová společnost Jediný akcionář: Jihočeský kraj Hlavní předmět podnikání: Komplexní poskytování zdravotnických služeb Počet zaměstnanců: 776 (k ) (podíl zdravotnických pracovníků ve sledovaném období na celkovém počtu zaměstnanců: 82,88-84,79 %)

7 Proces účetní závěrky v účetní jednotce
zaúčtování dalších účetních případů (dohadné položky, rezerva na mzdy za nevyčerpanou dovolenou, opravná položka k pohledávkám a odpis pohledávek, inventarizační rozdíly, kurzové rozdíly, časové rozlišení), ověření správnosti a úplnosti účetnictví, výpočet odložené a splatné daně z příjmů, účetní uzávěrka, účetní závěrka.

8 Výzkumná otázka č. 1 Lze ve zdravotnickém zařízení, jakým je jindřichohradecká nemocnice, dlouhodobě dosahovat kladných výsledků hospodaření? Pokud ano, neděje se tak na úkor kvality péče poskytované pacientům?

9 Výzkumná otázka č. 1 Ano, ve zdravotnickém zařízení, jakým je jindřichohradecká nemocnice, lze dlouhodobě dosahovat kladných výsledků hospodaření.

10 Výzkumná otázka č. 1 Nástroje využívané k hodnocení kvality poskytované péče: spokojenost hospitalizovaných pacientů, účast v celostátní soutěži „Nemocnice ČR“, plán kontinuálního zvyšování kvality a bezpečí poskytovaných služeb a akreditační šetření, poděkování pacientů, stížnosti pacientů. Vyhodnocení: Kladných výsledků hospodaření není dosahováno na úkor kvality poskytované péče, pacienti jsou s poskytovanou péčí spokojeni.

11 Výzkumná otázka č. 2 Pokud zdravotnické zařízení dosahuje kladných výsledků hospodaření, jaké má možnosti, pokud chce kladných výsledků hospodaření dosahovat i nadále? Možnosti jsou velmi omezené.

12 Výzkumná otázka č. 2 Hlavní důvody:
vysoký podíl tržeb za zdravotní výkony od zdravotních pojišťoven na celkových výnosech (vliv pevně stanoveného systému úhrad), vysoký podíl osobních nákladů na celkových nákladech (vliv struktury zaměstnanců – odborný zdravotnický personál).

13 Návrhy opatření Zaměření na následující oblasti:
vyjednávání lepších podmínek se zdravotními pojišťovnami, zvyšování tržeb za prodej zboží v nemocniční lékárně a prodejně zdravotnických potřeb, provádění výkonů nehrazených zdravotními pojišťovnami za úplatu (cizinci, samoplátci), poskytování nezdravotních služeb cizím subjektům (praní prádla, poskytování stravy cizím strávníkům), motivace zaměstnanců k úsporám v oblasti spotřeby zdravotnického materiálu a v oblasti oprav a udržování zdravotnické techniky.

14 Cíl bakalářské práce byl splněn.
Závěrečné shrnutí Pomocí účetní závěrky bylo představeno hospodaření nemocnice, která není příspěvkovou organizací, ale akciovou společností. Byly charakterizovány činnosti související s účetní závěrkou a porovnány výsledky hospodaření vybraného podniku v letech Byly zodpovězeny výzkumné otázky. Byla navržena opatření, která mohou vést k dosahování kladných hospodářských výsledků. Cíl bakalářské práce byl splněn.

15 Doplňující otázky Vedoucí bakalářské práce:
Charakterizujte změny v účtování, ke kterým došlo od roku 2016 v oblasti nákladů a výnosů. Oponent bakalářské práce: Charakterizujte pojmy: náklad, výdaj, výnos, příjem.

16 Účetní závěrka ve vybraném podniku
Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Účetní závěrka ve vybraném podniku"

Podobné prezentace


Reklamy Google