Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie."— Transkript prezentace:

1 POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie

2 Literární rešerše Smatrakalev (2007), Vasilesce, Popa (2010), Göndör (2011) považují SMEs za páteř evropských ekonomik, která reprezentuje až 99 % všeho podnikání v EU a je klíčovým zdrojem zaměstnanosti a inovací. Terdpaopong, Mihret (2011) dodávají, že v zemích OECD tento sektor představuje okolo 97 % všech podnikatelských jednotek.

3 Literární rešerše - pokračování Van Auken (2006) rozeznali tři hlavní důvody vzniku insolvence. Jsou jimi nedostatek znalostí/zkušeností, neschopnost dluhového financování a obecné ekonomické podmínky. Na základě Korola, Korodiho (2010) má insolvence dva hlavní aspekty – mikroekonomický a makroekonomický. Z makroekonomického pohledu Korol a Korodi (2010) považují insolvenci za pozitivní znak volného trhu, ale z pohledu mikroekonomického je možné konstatovat, že se jedná o negativní znak ovlivňující ekonomický a sociální život (např. růst nezaměstnanosti).

4 Metodika Analýza postojů zástupců malého a středního podnikání k problematice insolvence v České republice v období 2008-2011 Dotazníkové šetření oblast insolvence malého a středního podnikání, otázky se vztahovaly k insolvenčním návrhům a k tomu, zda daný zástupce byl, či nebyl účastníkem insolvenčního řízení z pohledu věřitele či dlužníka.

5 Vývoj počtu insolvenčních návrhů

6 Podíl respondentů, zda vystupovali v insolvenčním řízení jako věřitelé a zda podali na svého obchodního partnera insolvenční návrh

7 Odpověď na otázku, jak by respondenti řešili situaci, kdy by nad tři měsíce nebyli schopni hradit své závazky

8 Případný insolvenční návrh by pro respondenty znamenal

9 Závěr Dotazníkové šetření – 141 dotazníků: dlouhodobě (nad 3 měsíce) nebyli schopni hradit své závazky, si více než 60 % nepřipouští, více než 25 % by situaci řešili sami a jen necelých 5 % by čekalo na další postup ze strany věřitelů. Z dotazníkového šetření také vyplynulo, že pro více než 50 % respondentů by případný insolvenční návrh představoval ukončení podnikání, jako šanci se zachránit ho vidí okolo 30 % dotázaných

10 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie."

Podobné prezentace


Reklamy Google