Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č.projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Název materiálu: VY_32_INOVACE_EP_ 217 Autor: Bc. Pavlína Kánská Tématický okruh: Obecná ekonomie Ročník: 1. a 2. Obor Podnikání Datum tvorby: Říjen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu do hodiny a pochopení látky. Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny.

3 Obecná ekonomie 17. Nezaměstnanost

4 Nezaměstnanost část práceschopného obyvatelstva nenachází zaměstnání
absolutní počet zájemců o práci je vyšší než počet volných pracovních sil nabídka je nižší než poptávka Rozsah nezaměstnanosti = míra nezaměstnanosti N – počet nezaměstnaných L – počet práceschopného obyvatelstva

5 Nejdůležitější příčiny nedokonalé konkurence na trhu práce
malá možnost náhrady studia a přípravy demografické a sociální faktory (struktura obyvatelstva) trh práce je svázán četnými zákony, předpisy, formálními postupy pro globální změnu profesního zaměření obyvatelstva je nutný určitý čas malá pružnost poptávky a nabídky na trhu práce cena pracovní síly je pod vlivem sociálních, politických a ekonomických faktorů nepohyblivá směrem dolů

6 Typy nezaměstnanosti frikční – je způsobena migrací osob, mateřskými dovolenými, nedostatečnou informovaností osob v dané oblasti existuje z důvodu určitého času nutného k vyhledání místa člověk je nezaměstnaný pouze dočasně cyklická (sezónní) – je spojena s cyklickým vývojem ekonomiky sezónní charakter práce – stavebnictví, zemědělství strukturální – vzniká z důvodu strukturálních změn v ekonomice (zánik oboru, zavedení nové technologie)

7 přirozená míra nezaměstnanosti
Určité malé procento (cca 2 %) nezaměstnanosti je pro fungování tržního mechanismu a pro ekonomický růst země považováno za pozitivní jev – má stimulující účinky na oblast pracovních sil = přirozená míra nezaměstnanosti.

8 Negativní účinky nezaměstnanosti
psychologický dopad ekonomická újma domácnostem ztráta pracovní kvalifikace ztráta motivace u dlouhodobě nezaměstnaných Úkol: Uveďte konkrétní příklady ke každému negativnímu účinku. Vysvětlete.

9 Vládní opatření pro snížení sociálních dopadů
systém podpory v nezaměstnanosti (solidarita obyvatelstva) podpora při získávání nové kvalifikace koncepce globální politiky daného státu v oblast zaměstnanosti – délka pracovní doby, dovolená, odchod do důchodu atd. Úkol: Vyhledejte, jaká je aktuální nezaměstnanost v ČR.

10 Zdroje: ZLÁMAL, Jaroslav a Zdeněk MENDL. Ekonomie nejen k maturitě. Vyd. 3. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 128 s. ISBN Vlastní.


Stáhnout ppt "Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google