Potraviny a výživa – Sýry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Praktická škola dvouletá
Advertisements

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Potraviny živočišného původu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Použití zeleniny v kuchyni
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa - Brambory
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Společenská výchova – verbální komunikace
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Potraviny a výživa – Med
Společenská výchova – V restauraci
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Potraviny a výživa – čaj
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Společenská výchova – Kultůra cestování
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
Společenská výchova – Podání ruky
MLÉKO obchodně pouze kravské kozí, ovčí aj. – musí se uvádět druh
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa – Sýry Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.1310.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Mléčné výrobky - sýry Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s mléčnými výrobky – sýry – výroba, složení, druhy, použití, skladování, vady Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Sýry – výroba, druhy sýrů – měkké, tvrdé, s plísní, ovčí, kozí Datum 10. 3. 2013

Druhy, použití, skladování, vady Sýry Druhy, použití, skladování, vady

Výroba sýrů Vyrábí se z mléka kravského, ovčího, kozího Mléko se vysráží kysáním – zrající sýry Mléko se vysráží pomocí syřidla Sýry mají různou dobu zrání

Složení sýrů Sýry obsahují Minerální látky – vápník, fosfor Vitamíny – skupiny B, A, D

Druhy sýrů - měkké Čerstvé sýry – žervé, imperiál, cottage Zrající sýry – Romadúr, dezertní sýr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky Tavené sýry – smetanový, Apetito, Tomík Pařené sýry - Mozarella

Tvrdé sýry Eidamského a Ementálského typu – eidamská cihla, Ementál, Gouda Sýry uzené

Plísňové sýry S plísní na povrchu – Hermelín, Camembert S plísní uvnitř – Niva, Rokfór

Ovčí sýry Brynza Pařené – oštěpek, parenica

Kozí sýry Kozí sýry jsou vhodné pro alergiky s alergií na kravské mléko - Mikeš, Hněvšín

Použití sýrů Samostatné pokrmy – smažený sýr, sýrové fondy, nákypy Pomazánky Přísady do polévek Teplé i studené předkrmy Saláty Do těst

Skladování sýrů Skladujeme v chladírnách při teplotě + 2°C až 12°C Musí být zabaleny nebo v uzavřených obalech (zrající sýry)

Vady sýrů Přezrálost Deformace tvaru Vysychání, ztvrdnutí, napadení roztoči, mouchami, hmyzem Hniloba Plíseň

Samostatný úkol Zařaď sýry: Romadůr Apetito Niva Brynza Mikeš

Správná odpověď Romadůr – měkký sýr - zrající Apetito – měkký sýr - tavený Niva – plísňový sýr Brynza – ovčí sýr Mikeš- kozí sýr

Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images>