Potraviny a výživa – Sýry Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.1310.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Mléčné výrobky - sýry Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s mléčnými výrobky – sýry – výroba, složení, druhy, použití, skladování, vady Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Sýry – výroba, druhy sýrů – měkké, tvrdé, s plísní, ovčí, kozí Datum 10. 3. 2013
Druhy, použití, skladování, vady Sýry Druhy, použití, skladování, vady
Výroba sýrů Vyrábí se z mléka kravského, ovčího, kozího Mléko se vysráží kysáním – zrající sýry Mléko se vysráží pomocí syřidla Sýry mají různou dobu zrání
Složení sýrů Sýry obsahují Minerální látky – vápník, fosfor Vitamíny – skupiny B, A, D
Druhy sýrů - měkké Čerstvé sýry – žervé, imperiál, cottage Zrající sýry – Romadúr, dezertní sýr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky Tavené sýry – smetanový, Apetito, Tomík Pařené sýry - Mozarella
Tvrdé sýry Eidamského a Ementálského typu – eidamská cihla, Ementál, Gouda Sýry uzené
Plísňové sýry S plísní na povrchu – Hermelín, Camembert S plísní uvnitř – Niva, Rokfór
Ovčí sýry Brynza Pařené – oštěpek, parenica
Kozí sýry Kozí sýry jsou vhodné pro alergiky s alergií na kravské mléko - Mikeš, Hněvšín
Použití sýrů Samostatné pokrmy – smažený sýr, sýrové fondy, nákypy Pomazánky Přísady do polévek Teplé i studené předkrmy Saláty Do těst
Skladování sýrů Skladujeme v chladírnách při teplotě + 2°C až 12°C Musí být zabaleny nebo v uzavřených obalech (zrající sýry)
Vady sýrů Přezrálost Deformace tvaru Vysychání, ztvrdnutí, napadení roztoči, mouchami, hmyzem Hniloba Plíseň
Samostatný úkol Zařaď sýry: Romadůr Apetito Niva Brynza Mikeš
Správná odpověď Romadůr – měkký sýr - zrající Apetito – měkký sýr - tavený Niva – plísňový sýr Brynza – ovčí sýr Mikeš- kozí sýr
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images>