Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Moderní škola
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_VKZB1/14 Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žáci 2. stupně základní školy Typická věková skupina: 12 až 15

2 Předmět: výchova ke zdraví
Ročník: žáci 2. stupně Anotace: Tento učební materiál doplňuje učivo, přehledně seznamuje s danou tématikou. Žáci pracují na samostatných PC stanicích v učebně dle pokynů, vybraní žáci pracují s dotykovou tabulí. Klíčová slova: výživa, sýry, mléko Speciální vzdělávací potřeby: žádné Datum: srpen 2011 Autor: Kamila Bubáková Zdroje: Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Kamila Bubáková. Klipart

3 Druhy mlék Výrobky z mléka Sýry
Mléko Druhy mlék Výrobky z mléka Sýry

4 Jsme savci! Mateřské mléko – je nejlepší potravou, podle potřeby mění své složení, obsahuje všechny důležité vitamíny, stopové prvky 4,5% dětí není kojených Jen 28,4% dětí je kojeno déle než 6 měsíců První dny po porodu se mateřské mléko nazývá kolostrum nebo _ _ _ _ _ _ _

5 Tajenka: _ _ _ _ _ _ _ Mléčný tuk Malá kravička Tvrdý sýr s
Jiné mléko než kravské Oblíbený plísňový sýr Nanuk Míša je z Zakysaná pochoutka

6 Mléka – doplň, obrázky napoví:
_ _ _ _ _ _ _ mléko je u nás nejpoužívanější _ _ _ _ mléko je více tučné _ _ _ _ a _ _ _ _ _ _ _ _ _ mléko se používá pro výrobu sýrů _ _ _ _ _ _ _ _ mléko, sladká bílá tekutina ořechu _ _ _ _ _ _ mléko, tofu, olej, mouka, omáčka

7 Mléčné výrobky: Smetana - šlehačka - do kávy - do omáček
33% Smetana - šlehačka - do kávy - do omáček Kysané - jogurty, acidofilní mléko, biokys, kefír, zakysaná smetana Máslo - mléčný tuk, při stloukání vedlejší produkt podmáslí Tvaroh – vedlejší produkt syrovátka méně tučný více tučný, ochucený, tvrdý na strouhání, jako sýr zvaný „cottage“ 12% 6%

8 Sýry – technologicky náročné srážení mléčných bílkovin, musí zrát.
Sýry zrající (zrají několik týdnů): Sýry tvrdé (zrají několik měsíců,let) . eidam ementál . olomoucké tvarůžky hermelín parmazán niva gouda camembert

9 Řešení:


Stáhnout ppt "Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google