Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
SAZBA Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
PSYCHOLOGIE PRODEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Worklife Balance ve společnosti HEINEKEN Česká republika
Úřad práce České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Respekt k práci, respekt k člověku
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Název vzdělávacího materiálu
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Základní informace o poskytovateli
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
UČENÍ.
Úzká brána a cesta k životu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Úvodní a seznamovací hry
Poměr v základním tvaru.
Ekologicky příznivý životní způsob v běhu času (GA S)
Ošetřovatelský proces v primární péči
Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Slovo života Leden 2018.
Kam se točí Tobě ?.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
9. Rozlišování v modlitbě
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
HNĚV.
Poměr v základním tvaru.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Diferencované stravování
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Podpora samostatného bydlení
Transkript prezentace:

Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici možnosti a hranice služby aneb Jeden Spasitel už přišel Jakub Hučín Stráž pod Ralskem – květen 2017

1. Vztah jako prostor setkávání s klientem pomáhající profese jako lidské doprovázení (ne pozice expert-zdravý vs.klient-postižený) společné pro křesťanství a pomáhající profese – důraz na vztah, na vztahovost (křesťanství – náboženství vztahu) prostor, ve kterém se s odsouzeným setkáváme, a léčivé médium je vztah dva aspekty, které odsouzení nezažili – podpora a konfrontace negativní zkušenosti ze vztahových vzorců, které se opakují (dětský domov, věznice…)

Přenos/protipřenos přenášíme si své rané zkušenosti ze vztahů s autoritami a aplikujeme je na situace, ve kterých se s autoritami potkáváme negativní zkušenosti ze vztahů vězněných – dětský domov, dysfunkční rodiny, kdy vztah k autoritě nebyl něco sytícího, ale zdroj ohrožení, boje proto automatické nastavení na boj, obranná reakce při setkání s autoritou i my reagujeme na základě svých osobních dynamik

Nestabilnímu klientovi-vězněnému nejvíce pomáhá stabilita doprovázejícího, stabilita, čitelnost a pevnost vztahu, který je předvídatelný

2. Vědomí vlastní křehkosti doprovázejícího Jaká je naše schopnost být stabilní a udržet stabilní vztah? v jakých podmínkách jsme vyrostli my – co je v našich dynamikách, v našich motivacích? zažili jsme jistou citovou vazbu, anebo byla nějak oslabená a my jsme si vytvořili obranné reakce, které používáme při kontaktu s druhými (péče jako uplatňování moci, syndrom zachránce...)? vědomí vlastního stínu

Tlak našich dynamik nás může vést ke krajnostem riziko, že neudržíme odstup, v tu chvíli už nemůžeme posloužit službou, která vyžaduje, abychom nebyli součástí riziko odtažitosti, mechaničnosti, kdybychom se příliš chránili

3. Obranné mechanismy (odsouzených ale i doprovázejících) obranný mechanismus, se kterým se ve věznici setkáme nejčastěji – agresivita má za účel ochránit prostor, integritu jedince pocit ohrožení je úzce spojený s pojmem hranic agresivita odsouzených, nebo doprovázejících je signál, že nějakým způsobem došlo k narušení hranice nezbytná dovednost u pracovníků pomáhajících profesi a zejména u duchovních - pracovat se svým hněvem riziko tzv. pasivní agresivity otázka možnosti hněv ventilovat (v týmu, vůči odsouzeným...)

4. Hranice odpovědnosti hranice nás nejen chrání, ale i ohraničují, dávají nám kontury, ukazují, kde až jsem já a moje odpovědnost a kde už je to záležitost druhého člověka snaha pomoci za každou cenu je překračováním hranice ztrácím vlastní kontury a nedávám možnost se ukázat druhému hranice naší odpovědnosti v týmu

5. Péče o vlastní kondici abychom dokázali rozpoznat hranici – svojí, hranici vlastní odpovědnosti, potřebujeme být dobře v kontaktu se sebou, být v kontaktu s vlastními pocity, rozumět jim schopnost poskytnout zdravý a stabilní vztah má ten, kdo má zdravý a stabilní vztah k sobě práce ve věznici = práce s vysokou mírou frustrace – vysoké riziko vyhoření