Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner"— Transkript prezentace:

1 NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner

2 Definice dobrovolnictví
Dobrovolník je člověk, který se ze své vůle rozhodne věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti potřebným lidem nebo činnostem bez nároku na odměnu.

3 Dobrovolníci a § Dobrovolnictví je občanskoprávní vztah, který může být uzavřen písemně, ale v řadě případů je uzavřen pouze ústně.

4

5

6

7 Dobrovolnictví a společnost
Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není oběť Dobrovolníci nejsou lidé s nenaplněným volným časem nebo chybějícími rodinnými vazbami, ale naopak jsou to často humanisticky orientovaní jedinci, sociálně integrovaní a aktivní v mnoha dalších činnostech.

8 Dobrovolnictví a společnost
Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není zcela zadarmo Mzda koordinátora dobrovolníků je dobře vynaložena a bohatě vyvážena činností dobrovolníků z hlediska odpracovaných hodin i z hlediska kvality služeb organizace.

9 Dobrovolnictví a společnost
Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví není amatérismus Aby byla dobrovolná pomoc účinná, je třeba jí efektivní organizovat. Dobrovolnický program může zvýšit nejen výkonnost, ale i profesionalitu neziskové organizace a při tom nic neubírá z tvořivosti a spontaneity dobrovolníků.

10 Dobrovolnictví a společnost
Mýty o dobrovolnictví Dobrovolníci nejsou levná pracovní síla Dobrovolník by neměl nahrazovat práci profesionálů a neměl by dělat činnosti, do kterých se nikomu nechce. Objednat si dobrovolníky jako předem připravený a hotový nástroj – o tom dobrovolnictví není.

11 NNO a dobrovolnictví na entusiasmu profesionálů
Úspěšná činnost neziskové organizace je založena: na entusiasmu profesionálů a profesionalitě práce s dobrovolníky

12 NNO a dobrovolnictví Co to je management dobrovolnictví:
podpora spontaneity a tvořivosti dobrovolníků, při zachování základních principů a metodik práce s dobrovolníky. Respektování a vyváženost obou složek v závislosti na podmínkách konkrétního dobrovolnického programu je základním předpokladem realizace i udržitelnosti příkladů dobré praxe v oblasti dobrovolnictví.

13 Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb.
Dobrovolníci a § Zákon o dobrovolnické službě 198/2002 Sb. ( Zákon se vztahuje pouze na akreditované organizace, dobrovolnictví ve všech ostatních případech si může uchovat svoji nezávislost. Je na každé NNO, aby zvážila, do jaké míry je akreditace dobrovolnické služby pro ni přínosná.

14 Dobrovolníci a § Zákon č. 108/2006, Sb. o sociálních službách
Podle § 115 zákona (novela z roku 2007): Při poskytování sociálních služeb působí rovněž dobrovolníci za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem. Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi Nový pojem - veřejná služba (novela z roku 2009) Věstník MZ ČR č. 6/2009 ( Metodické doporučení pro zavedení dobrovolnického programu v nemocnicích

15 Dobrovolnictví a finance
Dobrovolníci odvedou práci, která odpovídá až pětinásobku na ně vynaložených nákladů. (ředitel pečovatelského domova Drieberchen, Holandsko) Musíte vynaložit 10 centů, abyste vydělali jeden dolar. (školitel z Open Society Institute, New York)

16 Dobrovolnictví a finance
Jaké je to v ČR? Programy „1 pro 1“ (Pět P, douč., dobr. os. asistence, …) 1 úv. koordinátora na cca 30 – 40 dobr. Odvedou cca dvojnásobek platu koordinátora dobrovolníků Dobr. v sociálních a zdravotních zařízeních 1 úv. koordinátora na cca 100 – 140 dobr. Odvedou cca čtyřnásobek platu koordinátora dobrovolníků To vše při průměru 2 – 3 hod. týdně, cca 40 týdnů ročně.

17 Dobrovolníci, NNO a municipality
Význam dobrovolnictví pro obnovení důvěry a přetrhaných vazeb mezi lidmi a zároveň pro rozvoj města a kvality života jeho občanů. Rehabilitace dobrovolnictví v ČR jako příspěvek k rehabilitaci celé společnosti.

18 Co přináší dobrovolníkovi
Každého člověka potká v životě období, kdy by ho oslovilo pomáhání jiným a otevřelo mu novou životní cestu. Ale ne každý člověk si tuto chvíli uvědomí a využije … … a to je role dobrovolnických center

19 Děkuji za pozornost a čekám na vaše podněty
Na Poříčí 12, Praha 1 tel.: , fax: Děkuji za pozornost a čekám na vaše podněty Jiří Tošner


Stáhnout ppt "NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner"

Podobné prezentace


Reklamy Google