Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HNĚV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HNĚV."— Transkript prezentace:

1 HNĚV

2 HNĚV Je jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán
Jako nůž – můžeš s ním zabít bratra nebo nakrájet chléb

3 HNĚV Hněv je velká energie, díky které mnozí svatí, spravedliví, vědci, reformátoři, atd. udělali velké věci pro lidstvo.

4 JEŽÍŠŮV HNĚV V evangeliích jsou pozue tři místa, kde je řečeno, že Ježíš se rozhěnval: Mt 21, Mk 11, Jn 2, Mk 3,5 Mk 10,14

5 JEŽÍŠŮV HNĚV

6 „Neděsí mě násilí zlých, ale lhostejnost dobrých.“
MARTIN LUTHER KING „Neděsí mě násilí zlých, ale lhostejnost dobrých.“

7 MARTIN LUTHER KING „ Nemáme být teploměry, které měří teplotu většiny, ale termostaty které proměňují a regulují teplotu společnosti.

8 HNĚV se projeví, když je tu nebezpečí, které ohrožuje teritorium, u lidí – když se nerespektují hranice. je reakce na překážku v dosažení uspokojení nějaké potřeby.

9

10

11 HNĚV Moje přesvědčení JÁ objekt mé touhy překážka Když se mezi mnou a mým cílem vyskytne překážka (něco nebo někdo), přesvědčení jaké mám o této situace rozhodne, zda vzplane můj hněv nebo ne.

12 HNĚV Reakce těla: adrenalím - kortizon
urychlení srdeční činnosti, zvýšení síly stahu srdečního svalu rozšíření zornic, do očí vstupuje více světla (mydriáza) Aktivace potních žláz

13 HNĚV

14 HNĚV

15 HNĚV

16 HNĚV

17 HNĚV v Ef 4,26 Hněváte-li se, nehřešte. Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce ,… Hněvat se – není hřích! Ale hněv k hříchu může vést! Vše závisí od mého rozhodnutí!

18 Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce,…
HNĚV v Ef 4,26 Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce,… VYSTAV SE SVĚTLU

19 ABC hněvu A A – to co se stalo, fakt, situace
B – moje INTERPRETACE, PŘESVĚDČENÍ o tom, co je dobré, správné, moje ZRANĚNÍ z minulosti… C – emoční reakce C nezávisí od A ale od B !!!

20 ABC hněvu A – manželka nevynesla koš s odpadky
C – manžel se vrátí domů a rozzlobí se na ní B – jeho hluboké přesvědčení: žena má vynášet odpadky každý den!

21 Do místnosti vstoupí pes
ABC hněvu Já se rozčílím Do místnosti vstoupí pes B A – vstoupí pes B – C –já se rozčílím Jaké je moje přesvědčení, zranění nebo interpretace, která způsobí, že se rozčílím?

22 « Pohřbít hněv je jako pohřbít minu.»
VYJÁDŘENÍ HNĚVU « Pohřbít hněv je jako pohřbít minu.» Thomas d’Ansembourg Nemáme na výběr, zda budeme cítit nebo necítit hněv. Můžeme se ale rozhodnout jak ho vyjádříme

23 VYJÁDŘENÍ HNĚVU Hněv můžeme vyjádřit způsobem :
Destruktivním/Konstruktivním Destruktivní způsob charakterizuje to, že jsem přesvědčen že: mám právo udržovat v sobě hněv a mám právo se mstít! Konstruktivní způsob charakterizuje to, že jsem přesvědčen že: můj hněv může vést k smysluplné akci a s Boží pomocí se mohu zřeknout msty!

24 VYJÁDŘENÍ HNĚVU DESTRUKTIVNÍ: KONSTRUKTIVNÍ:
Mít zlost, ohrožovat druhého fyzicky a psychicky Přímo nebo nepřímo druhého obviňovat a přenášet na něho odpovědnost za to, jak se cítím Používat ironii a slova, která ponižují a zraňují Manipulovat druhým, aby se změnil Chovat se pasivně-agresivně KONSTRUKTIVNÍ: Mým cílem je s druhým komunikovat (když je to možné) a informovat ho o tom, co mě zraňuje v jeho jednání Převezmu odpovědnost za své pocity, i když toužím, aby se druhý změnil, nenutím ho, respektuji jeho svobodu Jsem autentický, otevřený a schopný ukázat svou zranitelnost (moje sebehodnocení nezávisí na pohledu druhého) Pokud druhý zůstává v chování, které je zraňující, udělám si odstup a jasně dám najevo, že chráním svůj prostor

25 HNĚV - ZÁVĚR Je třeba vnímat, jaké situace vyvolávají ve mně hněv, může mě to upozornit na: Potřeby, které nemám naplněné Rány, které nemám uzdravené Názory, přesvědčení, které možná musím zrevidovat… Konstruktivní čin, ve kterém se mohu angažovat


Stáhnout ppt "HNĚV."

Podobné prezentace


Reklamy Google