Státní organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní organizace.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Neziskové organizace - výklad pojmu
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Místní rozpočtové jednotky
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
STÁTNÍ FONDY.
Obsah veřejných rozpočtů I
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Ivana Pařízková Rozpočtové právo ÚSC.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Digitální učební materiál
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Veřejný majetek Majetek ÚSC
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Novela zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů s účinností od 1. 7
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Neziskové organizace po
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Státní organizace

Základní charakteristika jsou právnickými osobami, mají právní subjektivitu jsou majetkově nezpůsobilé - nemají vlastní majetek hospodaří s majetkem státu, závazky vzniklé z jejich činnosti jsou jejich závazky, avšak uhrazují se z majetku státu pokládají se za jev přechodný 3 druhy státní příspěvkové organizace státní podniky státní fondy

Základní charakteristika - pokračování v několika vlnách byl zredukován jejich počet počátek 90. let 20. století – privatizace nabytí účinnosti ZMS – transformace na organizační složky státu řada státních příspěvkových organizací se přeměnila na příspěvkové organizace krajů (na základě zákona č. 157/2000 Sb.) některé státní organizace se přeměnily na subjekty obcí (§ 57 ZMS) 79 státních příspěvkových organizací se přeměnilo na veřejné výzkumné instituce (zákon č. 341/2005 Sb.)

Majetkoprávní vztahy státní organizace vstupují do 2 druhů majetkoprávních vztahů klasické vnější majetkoprávní vztahy – s FO a PO mimo stát specifické vnější majetkoprávní vztahy se státem s jinými státními organizacemi

Právní úprava Hospodaření státních organizací s majetkem státu se řídí ZMS Výjimka – státní podniky, jejich hospodaření se řídí zákonem č. 77/1997 Sb., o státním podniku režim organizačních složek státu uměle naroubovaný na státní organizace

Problémy současné právní úpravy právo hospodaření s majetkem státu sice formálně opuštěno, řada zvláštních zákonů s ním však počítá, např. zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy ZSP Vynětí státních podniků z režimu ZMS má zásadní dopad na vztahy mezi státními podniky a těmi státními organizacemi, které jsou v režimu ZMS – lze použít pouze obecnou právní úpravu (občanský zákoník), blíží se klasickým vnějším vztahům

Státní příspěvkové organizace právnické osoby napojené na státní rozpočet vyvíjejí neziskovou činnost zřizovány zřizovací listinou, někdy přímo zákonem, určující je hlavní činnost zřizovatel určuje finanční vztahy, základní nástroje - příspěvek na provoz – pokud rozpočtové náklady převyšují rozpočtové výnosy odvod z provozu – pokud je to obráceně individuální a systémové dotace na financování programů a akcí, návratné finanční výpomoci, odvody z odpisů stát ručí za jejich závazky Příklad – Ředitelství silnic a dálnic, Národní památkový ústav

Státní podniky právnické osoby provozující podnikatelskou činnost s majetkem státu vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, někdy přirovnávány k obchodní společnosti s jediným společníkem - státem zapisují se do obchodního rejstříku dvojí právní režim podniky v režimu platného zákona č. 77/1997 Sb., podniky v režimu již zrušeného zákona č. 111/1990 Sb., dobíhají, většinou jsou v likvidaci důkazy dvojího přístupu zákonodárce zákon č. 305/2000 Sb. – 5 nových státních podniků zákon č. 77/2002 Sb. – Správa železniční dopravní cesty další příklady státních podniků - Lesy ČR, Česká pošta, Řízení letového provozu ČR

Státní podniky - pokračování kmenové jmění podniku = obchodní majetek podniku, tedy souhrn věcí, práv a jiných majetkových hodnot, k nimž má podnik právo hospodařit při svém vzniku, zapisuje se do obchodního rejstříku určený majetek – vymezen v zakládací listině, má zvláštní režim lze s ním nakládat jen se schválením zakladatele tímto majetkem podnik neodpovídá za své závazky, problematické - zvýhodnění ve srovnání s jinými dlužníky stát ručí za závazky státního podniku jen v případech, kdy to stanoví zákon

Státní fondy právnické osoby zřizované zákonem za účelem finančního zabezpečení stanovených úkolů charakterizuje je účelovost a různorodá působnost v důležitých sférách života společnosti příklady – Státní fond životního prostředí, Státní fond kultury, Státní zemědělský a intervenční fond