VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Metabolismus sacharidů Glukóza – výchozí látka pro metabolismus sacharidů (v játrech se z ní stává glykogen) Glykémie – hladina cukru v krvi Zdroje glukózy – trávící ústrojí, játra (vzniká zde štěpením glykogenu + fruktózy + galaktózy)
Hladovění = glukóza vzniká z nesacharidových zdrojů (aminokyselin) Je využívána v energetickém metabolismu (oxidací na CO2 a vodu) V tukových tkáních je přeměněna na tuk Její množství v krvi řídí hormonální mechanismus inzulinem, adrenalinem a glukagonem
Proces metabolismu sacharidů Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Sacharidy Glukóza CO2+H2O+energie Glykogen
Metabolismus lipidů Tuky se objevují v lymfě (ve formě kapének) Z lymfy – do oběhu, do tukové tkáně v kůži a kolem některých orgánů v dutině břišní Část se jich ukládá v játrech
Když je potřeba, tuky se v tukové tkáni a játrech štěpí na glycerol a mastné kyseliny (ty se dostávají do oběhu a oxidují v tkáních) Tuky jsou nejvýznamnější zásobárnou energie
Proces metabolismu lipidů Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Emulgace CO2+H2O+energie Glycerol + Mastné kys. Glukóza Glycerol+mastné kys.
Metabolismus proteinů Základní stavební jednotka bílkovin aminokyselina Známe jich 21 druhů Většina aminokyselin vstupuje do jaterních buněk
Dochází k deaminaci (vzniklé organické kyseliny se zapojují do energetického metabolismu) Deaminací vzniká amoniak, ten je v játrech měněn na močovinu (následně difunduje do krve a je odsud odstraněna ledvinami) Zbytek aminokyselin (nevstřebaných v tkáních) vstupuje do tkání, hlavně svalové – nárůst svalové hmoty (aminokyseliny zde vytváří bílkoviny)
Proces metabolismu proteinů Střevo Krev Tkáně Játra Bílkoviny tkání Plazmatické bílkoviny, močovina, glykogen Bílkoviny CO2+H2O+energie Aminokyseliny Ledviny Moč
??? Močovina vzniká při metabolismu: Lipidů Bílkovin Enzymů Kde se přeměňuje glukóza na glykogen? V tenkém střevě V játrech Ve slinivce břišní Mohou tuky vznikat přeměnou sacharidů? Ano Ne Co je to glykémie? Hladina cukru v krvi Cukrovka Inzulin ??? Jaká je základní stavební jednotka bílkovin? Pepsin Aminokyselina Glukóza Které živiny obsahují vázaný glycerol? Lipidy Bílkoviny Sacharidy Kolik druhů aminokyselin známe? 20 21 22
Zdroje KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.72–79. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg> خالقیان. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg> Woothauporki. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Shek_Tong_T sui_Hill_Road_Treasure_Lake_Restaurant_food_baby_pig _meat_fat_Aug-2012.JPG>
Zdroje MORAVCOVÁ, K. Blog.cz: BIOLOGIE – člověk 6. část – trávicí soustava + kožní + vylučovací [online]. 30. prosince 2009 11:18. [cit. 2013-03-15]. Dostupný z WWW: <http://moravcovakatka.blog.cz/0912/biologie-clovek-6-cast- travici-soustava-kozni-vylucovaci>