VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
Metabolismus látek a energií
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Autor: Lenka Kraváčková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava tercie.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
zpracovaný v rámci projektu
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
CHEMIE - Metabolismus živin
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Základní škola, Hradec Králové
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Metabolismus sacharidů Glukóza – výchozí látka pro metabolismus sacharidů (v játrech se z ní stává glykogen) Glykémie – hladina cukru v krvi Zdroje glukózy – trávící ústrojí, játra (vzniká zde štěpením glykogenu + fruktózy + galaktózy)

Hladovění = glukóza vzniká z nesacharidových zdrojů (aminokyselin) Je využívána v energetickém metabolismu (oxidací na CO2 a vodu) V tukových tkáních je přeměněna na tuk Její množství v krvi řídí hormonální mechanismus inzulinem, adrenalinem a glukagonem

Proces metabolismu sacharidů Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Sacharidy Glukóza CO2+H2O+energie Glykogen

Metabolismus lipidů Tuky se objevují v lymfě (ve formě kapének) Z lymfy – do oběhu, do tukové tkáně v kůži a kolem některých orgánů v dutině břišní Část se jich ukládá v játrech

Když je potřeba, tuky se v tukové tkáni a játrech štěpí na glycerol a mastné kyseliny (ty se dostávají do oběhu a oxidují v tkáních) Tuky jsou nejvýznamnější zásobárnou energie

Proces metabolismu lipidů Střevo Krev Tkáně Játra Zásobní tuková tkáň Tuky Emulgace CO2+H2O+energie Glycerol + Mastné kys. Glukóza Glycerol+mastné kys.

Metabolismus proteinů Základní stavební jednotka bílkovin aminokyselina Známe jich 21 druhů Většina aminokyselin vstupuje do jaterních buněk

Dochází k deaminaci (vzniklé organické kyseliny se zapojují do energetického metabolismu) Deaminací vzniká amoniak, ten je v játrech měněn na močovinu (následně difunduje do krve a je odsud odstraněna ledvinami) Zbytek aminokyselin (nevstřebaných v tkáních) vstupuje do tkání, hlavně svalové – nárůst svalové hmoty (aminokyseliny zde vytváří bílkoviny)

Proces metabolismu proteinů Střevo Krev Tkáně Játra Bílkoviny tkání Plazmatické bílkoviny, močovina, glykogen Bílkoviny CO2+H2O+energie Aminokyseliny Ledviny Moč

??? Močovina vzniká při metabolismu: Lipidů Bílkovin Enzymů Kde se přeměňuje glukóza na glykogen? V tenkém střevě V játrech Ve slinivce břišní Mohou tuky vznikat přeměnou sacharidů? Ano Ne Co je to glykémie? Hladina cukru v krvi Cukrovka Inzulin ??? Jaká je základní stavební jednotka bílkovin? Pepsin Aminokyselina Glukóza Které živiny obsahují vázaný glycerol? Lipidy Bílkoviny Sacharidy Kolik druhů aminokyselin známe? 20 21 22

Zdroje KUNDEROVÁ, L. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.72–79. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg> خالقیان. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg> Woothauporki. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Shek_Tong_T sui_Hill_Road_Treasure_Lake_Restaurant_food_baby_pig _meat_fat_Aug-2012.JPG>

Zdroje MORAVCOVÁ, K. Blog.cz: BIOLOGIE – člověk 6. část – trávicí soustava + kožní + vylučovací [online]. 30. prosince 2009 11:18. [cit. 2013-03-15]. Dostupný z WWW: <http://moravcovakatka.blog.cz/0912/biologie-clovek-6-cast- travici-soustava-kozni-vylucovaci>