Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Odvádí odpadní látky z těla, udržuje stálost vnitřního prostředí (homeostáza). Na vylučování se podílí kůže, plíce, trávicí soustava. Nejdůležitější vylučovací orgán jsou LEDVINY.

3 Ledviny jsou párový orgán;
jsou uloženy po obou stranách bederní páteře; jsou uloženy v tukovém lůžku (chrání před otřesy); mají tvar fazole; jsou zásobeny přímo z aorty; mají kůru a dřeň; základní stavební jednotkou je NEFRON.

4 1. Pyramidy 2. Odvádějící tepna 3. Renální tepna 4. Renální žíla 5
1. Pyramidy 2. Odvádějící tepna 3. Renální tepna 4. Renální žíla 5. Branka 6. Pánvička 7. Močovod 8. Kalíšek 9. Vazivové pouzdro 10. Spodní pouzdro 11. Horní pouzdro 12. Přívodní žíla 13. Nefron 14. Kalíšek 15. Kalich 16. Papila 17. Sloupek

5 NEFRON V jedné ledvině je cca 1 milion nefronů.
Jejich kanálky měří cca 80 km. Měří 3–10 cm. Začíná slepě v korové části ledviny jako Bowmanův váček (v něm klubko vlásečnic). Pokračují stočeným kanálkem I. řádu (proximální), přechází v sestupný kanálky, dál Henleova klička, stočené kanálky II. řádu (distální), sběrné kanálky.

6 Sběrné kanálky se sbíhají do několika pyramidových útvarů, na jejich vrcholu jsou ledvinové papily (moč vtéká do ledvinových kalichů a do ledvinové pánvičky), odtud vede močovod do močového měchýře.

7 TVORBA MOČI Probíhá v nefronu.
dva děje: glomerulární filtrace a tubulární resorpce (zpětné vstřebávání v kanálcích) Při glomelurární filtraci se z plazmy přefiltruje asi 18 % ultrafiltrátu – primární moč (denně cca 170 litrů); v tubulech je resorpcí vstřebána většina látek zpět do krve (v organismu zůstanou potřebné látky), vrací se tak 99 % vody, 100 % glukózy a aminokyselin, 99,5 % NaCl.

8 Vylučovány jsou pak jen odpadní látky.
amoniak, močovina, amonné soli, kreatin, kyselina močová Vzniká DEFINITIVNÍ MOČ (1,5 l denně), má nažloutlou barvu. Množství vyloučené moči závisí na množství vody v těle.

9 MOČOVÉ CESTY Odvádí moč z lidského těla.
Patří sem ledvinné kalichy, ledvinné pánvičky, močovod, močový měchýř, močová trubice. Močovod je tvořen hladkým svalstvem, je dlouhý asi 30 cm. Moč jím prochází po kapkách (peristaltickým pohybem), pak se hromadí v močovém měchýři. močový měchýř – dutý roztažitelný orgán (při obsahu 300–400 ml moči je cítit potřeba močit, vůlí lze udržet max. 700 ml moči)

10 Ledviny Močovody Močový měchýř Svěrač Močová trubice

11 ??? Základní stavební jednotka ledvin se jmenuje? Neuron Nefron Nekron
Co je homeostáza? Stálost vnitřního prostředí Nemoc ledvin Množství glykogenu v ledvinách ??? Kolik se utvoří primární moči za den? 50 l 5 l 170 l Co neobsahuje moč? Kyselinu močovou Amoniak Žádná z možností není správně. Co je glomerulus? Klubíčko vlásečnic Seskupení buněk ledviny Jiný název pro močovod Jaký mají tvar ledviny? Banán Fazole Dýně

12 Zdroje Piotr Michał Jaworski; PioM. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: < Mikael Häggström. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: Fortuna, s. ISBN str.47–50


Stáhnout ppt "VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google