Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Vitamíny rozpustné v tucích

2 Vyskytuje se ve dvou formách jako A 1 a A 2 ; Je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu používanému při nedostatečném osvětlení; Jeho nedostatek může vést k šerosleposti; Patří mezi antioxidanty; Má vliv na růst a vývoj epitelových buněk průdušek, žaludku, střev, ledvin atd. Vitamín A – retinol (axeroftol)

3 Zdroje vitamínu A nebo provitamínu A jsou: Karatenoidy (oranžová a červená přírodní barviva); Rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meloun, meruňky, zelí, máslo, vaječný žloutek atd.

4 Projevy nedostatku: způsobuje šeroslepost, záněty očních spojivek, poškození oční sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, zpomalení pohlavního vývoje, snížení imunity atd.; Hypervitaminoza: způsobuje osteoporózu, cirhózu jater; Doporučená denní dávka je 1 mg/den.

5 Jedná se o skupinu steroidních látek, které mají protikřivičný účinek; Nejvýznamnější je cholekalciferol D 3 a D 2 ergokalciferol; Vyskytují se ve formě provitaminů; Řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva; Ovlivňuje mineralizaci nově tvořené kostní tkáně. Vitamín D – kalciferol

6 V ledvinách ovlivňuje vylučování vápníku a fosforu; Působí na kosterní svaly, srdce, štítnou žlázu, pohlavní orgány; Stimuluje sekreci inzulinu.

7 Zdroje vitamínu D: Rybí tuk, játra, vejce mléko; V rostlinných potravinách není obsažen; Hlavním zdrojem pro dospělého člověka je pobyt na slunci.

8 Projevy nedostatku: měknutí a deformace kostí – křivice; Hypervitaminóza: se projevuje nadměrným zadržováním fosforu a vápníku; Vápenaté soli se ukládají v měkkých tkáních (tepny, ledviny), tam se tvoří zvápenatělá ložiska; Projevem může být nechutenství, bolesti hlavy, průjmy, zvracení; Denní doporučená dávka je 0,025 mg/den.

9 Vitamín E – tokoferol Je to účinný antioxidant; Podporuje činnost pohlavních žláz; Prevence proti rakovinnému bujení; Zpomaluje stárnutí.

10 Zdroje vitaminu E Obilné klíčky; Rostlinné oleje.

11 Projevy nedostatku: svalová ochablost, poruchy cévního systému, únava, degenerace pohlavních žláz, předčasné stárnutí, zánět ledvin; Hypervitaminóza: dlouhodobé užívání vysokých dávek zhoršuje vstřebávání vitamínu K; Denní doporučená dávka je 15–20 mg/den.

12 Vitamín K – fylochinon Je to skupina látek s podobnými protikrvácivými účinky; Účastní se procesu srážení krve; Zdroje vitaminu K Špenát, zelí, květák, rajčata, brambory, mrkev, játra; Je produkován mikroorganismy v tenkém střevě.

13 Hypovitaminóza: porucha srážlivosti krve, tvorba krevních podlitin, zvýšená krvácivost, (hypovitaminózu vitamínu K mohou vyvolat choroby provázené průjmem, poruchy vstřebávání, choroby jater); Denní doporučená dávka je 70–140 mg/den.

14 KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 111–115. Obrazový materiál: 4028mdk09. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karotten.JPG Paul Goyette. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yolks.jpg?uselang=c s Usser:Mattes. [cit. 2013-07-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basel_2012-10- 06_Batch_Part_4_%2816%29.JPG Zdroje

15 Beck. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lambs_liver.jpg Rasbak. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_oils,_plan taardige_oli%C3%ABn.jpg Inc ru. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_beans.jpg Quadell. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinach_produce- 1.jpg

16 Luc Viatour. [cit. 2013-06-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tomates_cerise s_Luc_Viatour.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google