Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků - vitamíny Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Název: VY_32_INOVACE_ CHE Anotace: Žáci se seznámí s vitamíny a jejich přírodními zdroji. Seznámí se s vlastnostmi a použitím, naučí se rozlišovat vhodné denní dávky prospěšné lidskému tělu. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Vitamíny Zdravý životní styl

3 Charakteristika Přírodní látky
Vyšší organismy, ale ani člověk je neumí syntetizovat Jsou složkou potravy Vitamíny přijímáme většinou ve formě provitamínů Heterogenní skupina látek

4 Úloha vitamínů Účastní se oxidačně redukčních dějů
Mohou působit jako ochranné látky Zabraňují nežádoucím oxidacím v buňkách a tkáních Deficit vitamínů způsobuje poruchy, které poškozují organismus a mohou způsobit i smrt

5 Choroby Hypovitaminosy (snížený přísun vitamínů) Avitaminosy
(naprostý nedostatek vitamínů - křivice, kurděje, beri-beri) Hypervitaminosy (předávkování vitamíny)

6 Rozdělení vitamínů – podle rozpustnosti
1) Vitamíny rozpustné v tucích (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K) 2) Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamín B, vitamín B1, riboflavin, vitamin C, vitamín H, vitamín B12, vitamín B6)

7 Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K

8 Vitamín A (Retinol) Nachází se v játrech ryb, v rybím tuku, ve vaječném žloutku, v másle a v tuku sladkovodních ryb. Zdrojem mohou být i karotenoidy – obsažené v mrkvi, v ovoci, v listech salátu… Nedostatek způsobuje šeroslepost, vysychání a zrohovatění sliznic, pozastavení růstu. Denní dávka 1 – 2 mg.

9 Vitamín D Blíží se chemickým složením ke steroidům, nachází se v tucích z rybích jater, ve vaječném žloutku a v másle. Reguluje ukládání vápníku a fosforu, důležitý pro stavbu kostí. Nedostatek v raném věku způsobuje křivici. Vitamín se může v těle i hromadit a způsobuje pak otravu nebo kalcinaci (hromadění iontů vápníku) a ukládání v ledvinách (ledvinové kameny). Denní dávka 0,025mg.

10 Vitamín E Blíží se chemickým složením k chinonům. Nachází se v olejích rostlinných klíčků, může být v zelených listech a v rostlinných olejích. Nedostatek u zvířat způsobuje neplodnost, u člověka ochablost a poruchu cévního systému. Denní dávka 20 mg Vitamín K Nachází se hlavně v zelených listech rostlin, v kapustě, ve špenátu a v kopřivách, produkují ho i střevní bakterie. Nedostatek se projevuje sníženou srážlivostí – vysoká krvácivost. Denní dávka 0,001mg, produkují ho střevní bakterie.

11 Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamín B Vitamín C Vitamín H

12 Vitamín B Vitamín B B2 B6 B12 riboflavin nikotinamid B1 B-komplex

13 Vitamín B1 Jedná se o substituovaný pyrimidinový a thiazolový cyklus.
Zdrojem jsou kvasnice, luštěniny, vepřové maso a vejce. Nedostatek vitamínu způsobuje nemoc beri-beri (při jednostranné výživě loupanou rýží), projevuje se záněty nervů, obrnami, otoky. Denní dávka je 1,7mg.

14 Vitamín B2 Vitamín B6 Vitamín B2 B6 B12 riboflavin nikotinamid
Významný pro metabolismus aminokyselin. Podporuje tvorbu krvinek, má uklidňující účinky. Nedostatek může vyvolat epileptické křeče. Zdrojem vitamínu je vaječný žloutek a maso.

15 Vitamín B12 Obsahuje ve svém skeletu kobalt (Co) a není vytvářen rostlinnými organismy. Je obsažen v játrech a vaječném žloutku. Nedostatek způsobuje anémii a degeneraci míšních nervů. Denní dávka 0,05 mg. Riboflavin Zdrojem je mléko, v něm se vyskytuje volný, kvasnice, vnitřnosti a vejce. U zvířat se nedostatek projevuje zastavením růstu nebo kožními nemocemi. Denní dávka 1,8 mg.

16 Nikotinamid Odvozen od kyseliny nikotinové – amid.
Zdrojem jsou kvasnice, obilní klíčky, libové maso, játra a ledviny. Nedostatek má za následek chorobu pelagru - kožní onemocnění a onemocnění žaludeční a střevní sliznice. Denní dávka 20mg.

17 Vitamín C Kyselina L askorbová (derivát glukózy).
Zvyšuje odolnost vůči infekci, napomáhá vstřebávání železa, tvorbě červených krvinek, srážení krve. Nedostatek způsobuje záněty dásní, vypadávání zubů a krevní výrony do vnitřních orgánů. Zdrojem jsou citrusové plody, jahody, rybíz, šípek, paprika, špenát, zelí, ale i syrové maso a nepasterizované mléko. Denní dávka 50 – 100 mg.

18 Vitamín H Biotin (derivát thiofenu).
Jeho přítomnost podmiňuje správnou funkci kůže. Je produkován střevní mikroflorou, dalším zdrojem jsou kvasnice, játra, maso a zelenina. Nedostatek není prakticky známý, může se objevovat dermatitida nebo nechutenství a únava při menší produkci. Denní dávka 0,25 mg.

19 Procvičování – přiřaď vitamíny
1) Který vitamín je důležitý pro růst? Vitamín A 2) Srážlivost krve je významně ovlivněna nedostatkem vitamínu…….. Vitamín K 3) Velmi podobné vlastnosti steroidům má vitamín……. Vitamín D 4) Při nadměrném podávání vitamínů nastává jev, který nazýváme……. hypervitaminoza 5) Krvácení dásní, vypadávání zubů a krevní výrony do vnitřních orgánů způsobuje vitamín….… Vitamín C

20 Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Semencová. Kliparty – Dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google