Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová."— Transkript prezentace:

1 Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová

2 Mozek Řídí činnost celého organismu společně s míchou.
Je uložen v mozkové části lebky. Hlavní orgán centrální nervové soustavy.

3 Mícha Nervová trubice uložena v páteřním kanále
Její délka je 40 – 45 cm. Zprostředkuje spojení mezi mozkem a tělem. Z míchy vycházejí nervy,které přenáší signály mezi centrálním nervovým systémem a všemi částmi těla.

4 Játra Játra jsou největším orgánem dutiny břišní.
U dospělého jedince váží asi1,5 kg. Mají důležitou úlohu při trávení a detoxikaci organismu. Slouží také jako zásobárna řady látek, jako je např. železo nebo vitamíny.

5 Střeva Střevo je nejdelší úsek trávicí trubice.
Je to orgán přizpůsobený trávení a vstřebávání potravy . Rozdělujeme ho na dvě části: Tenké střevo - další štěpení potravy - stěnami tenkého střeva se živiny vstřebávají do krve Tlusté střevo – nestrávené zbytky se zde zahušťují Délka střeva člověka je asi 7 metrů, z toho přes 5 metrů připadá na tenké střevo.

6 Ledviny Součást vylučovací soustavy.
Ledvina je párový orgán uložený po stranách páteře v břišní dutině. Slouží k filtraci krve. Odstraňují škodlivé látky, které jsou jako moč odváděny z těla. Udržují rovnováhu a správné složení tělních tekutin.

7 Žaludek Je součástí trávicí soustavy. Vakovitý, dutý orgán.
Hlavní funkcí žaludku je trávení ( stěny žaludku potravu promísí se žaludečními šťávami na kašovitou hmotu). Objem žaludku u průměrného člověka je jeden až dva litry a dosahuje velikosti mezi 25 až 30 cm.

8 Srdce Společně s cévami tvoří oběhové ústrojí.
Je to dutý sval, uložený v hrudníku. Pracuje jako pumpa. Svými pravidelnými stahy zajišťuje oběh krve tělem. Každou minutu se přibližně sedmdesátkrát stáhne. Srdce dospělého má přibližně velikost zavřené pěsti.

9 Plíce Jsou součástí dýchací soustavy. Párový orgán.
Zajišťují přívod kyslíku ze vzduchu a odchod oxidu uhličitého.

10 Znáš odpověď? 1) Co je hlavním orgánem nervové soustavy?
2) Který z orgánů dutiny břišní je největší? 3) Na jaké části dělíme střevo? 4) Který z vnitřních orgánů slouží k filtraci krve? 5) Který z orgánů rozhání krev do celého těla? 6) Který orgán zajišťuje přívod kyslíku?

11 Porovnej své odpovědi! 1) Mozek. 2) Játra.
3) Tenké střevo a tlusté střevo. 4) Ledviny. 5) Srdce. 6) Plíce.

12 Metodický list Prezentace slouží jako doplňující materiál k výkladu učiva – vnitřní orgány člověka V druhé části hodiny žáci samostatně odpovídají na otázky položené v závěru prezentace Závěr – společná kontrola a hodnocení

13 Zdroje informací Wikipedie, otevřená encyklopedie Odkazy na zdroje:
[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:


Stáhnout ppt "Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google