Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Společenské vědy Legislativní proces v ČR.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Moderní škola
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
City DUM_15.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Andragogika Vzdělávání.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OSOBNOST.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_204 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Jaroslava Klinderová Předmět Základy společenských věd Ročník 3. Datum vytvoření 15.10.2012 Anotace Výklad nové látky s problémovými otázkami – Vznik lidského vědomí - Prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

VZNIK LIDSKÉHO VĚDOMÍ

Umožnili tito činitelé: Vznik lidské psychiky Umožnili tito činitelé:

Činitelé: Přechod / našich předků / z chůze po čtyřech na chůzi vzpřímenou Měnící se stavba ruky – prototyp různých nástrojů, lepší uchopení a manipulace s předměty Změna ve stavbě očí, směr vidění do dálky se stal rovnoběžným, zpřesňování vnímání ( vnímání vzdáleností, velikostí a tvarů) při sledování vlastní činnosti

Činitelé: Zhotovování a používání nástrojů, opakované používání předmětů k dosažení cíle – rozvoj myšlení Skupinový život – spolupráce, dělba práce Vznik lidské řeči, předpoklad vzniku lidského vědomí, předávání informací z generace na generaci, organizované vyučování a výchova, vznik vědy – nejdokonalejší nástroj poznávání a ovládání přírody

Co ovlivňuje psychiku člověka? Dědičnost ( Mendel v 19. st.) zabývá se genetikou Prostředí, ve kterém člověk žije, sociální prostředí

INTERAKCE /………… …………/ Vzájemné působení organismu a prostředí Každý živý organismus může existovat, že je ve stálé součinnosti, vzájemném působení s vnějším prostředím

Co je podstatou vztahu interakce organismu a prostředí? Podstatou je , že organismus neustále přijímá ( odráží ) působící podněty z prostředí

PŘEDHISTORICKÝ VÝVOJ LIDSKÉ PSYCHIKY Zvětšování objemu mozku ( čelní části ) Rozvoj řečových center ( lepší artikulace ) Zhotovování složitějších nástrojů – souvisí s rozvojem poznávacích procesů / vnímání, představy, fantazie, myšlení a řeč , vnímání přírody, poslech hudby, představa pokoje, myšlení při matematické úloze , zdokonalování ruky, s rozvojem biologických a sociálních potřeb

HISTORICKÝ VÝVOJ LIDSKÉ PSYCHIKY Práce se rozvíjela – složitější – dělba práce Zdokonalovaly se smyslové orgány a ruce – počitky, vnímání a činnosti Rozvíjely se poznávací procesy( vnímání, představy, fantazie, myšlení a řeč ) Rozvíjely se rozumové schopnosti Složitější potřeby – plánování činnosti se stávalo cílevědomé Rozvoj tvořivé fantazie, myšlení a řeči, vůle i úmyslné pozornosti

Co především formovalo člověka a formuje i dnes? Práce řeč

TAJENKA: Život více lidí je - ……………. život mění se stavba ……. . Dělba ……… . Důležitá je společná ……………… s ní jde všechno líp. 5. Vznik lidské ………. .

TAJENKA: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. /4/ +++ /1/ /3/ /9/ /2/

TAJENKA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. /4/ S K U P I N O V Ý +++ /1/ R Y /3/ Á C E /9/ L /2/ Ř Č

Tajenka: Máme biologické ………….. . Má bujná ……………. . Vjem je složen z ……………… .

Tajenka: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. /4/ ++++++ /8/ /3/

Tajenka: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. /4/ P O T Ř E B Y +++ /8/ F A N Z I /3/ Č K Ů

Literatura: GILLERNOVÁ, Ilona a kol. Psychologie , Sociologie [online]. [cit. 11.12.2012]. Dostupný na WWW: Ilona Gilernová 2003 HELUS, Zdeněk a kol. Psychologie pro střední školy [online]. [cit. 11.12.2012]. Dostupný na WWW: Zdeněk Helus ŠTEFANOVIČ, Jozef a kol. Psychologie pro Gymnázia [online]. [cit. 11.12.2012]. Dostupný na WWW: Jozef Štefanovič