Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
POZORNOST Mgr. Martina Cahová listopad 2013 1

2 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-3-7-PSL-2 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Martina Cahová Vzdělávací oblast Psychologie Tematická oblast Obecná psychologie Téma Pozornost Ročník 2. Datum tvorby 19. listopadu 2013 Anotace materiál slouží k výuce a upevnění vědomostí žáků Metodický pokyn doporučuje se jako výklad učiva – 1 – 2 vyučovací hodiny 2

3 POZORNOST Obr. č. 1

4 POZORNOST Je psychický stav člověka, který se projevuje zaměřeností a soustředěností vědomí (Štefanovič, Greisinger, 1985)

5 Zaměřenost vědomí: na člověka v určitém okamžiku působí velké množství podnětů, ale vybírá si pouze některé. Pozornost může být zaměřena, jak navenek (film, hluk…) tak dovnitř – k vlastním pochodům tělesným i duševním (bolest, strach…).

6 Soustředěností se rozumí stupeň aktivity psychické činnosti = intenzita pozornosti.
Při soustředění je ve stavu vypětí nejen psychika, ale celý organismus, z tohoto důvodu má tento stav i vnější výraz (točení hlavy a očí ve směru podnětu, pootevřená ústa, zadržování dechu atd.).

7 Vlastnosti pozornosti
Intenzita pozornosti – síla koncentrace. Stálost (stabilita) pozornosti – délka soustředění na předmět. Rozsah (kapacita) – počet předmětů, které pozornost najednou obsáhne. Rozdělování - věnování se najednou dvěma či více předmětům v daném směru. Jde to jen tehdy, pokud je jedna činnost zautomatizovaná. Kolísání (oscilace) pozornosti – přenášení pozornosti z jedné části vnímaného předmětu na druhou. Přenášení – přenášení pozornosti z jednoho předmětu na druhý.

8 Druhy pozornosti Úmyslná (záměrná, aktivní) pozornost
Neúmyslná (mimovolní, bezděčná) pozornost Poúmyslná pozornost

9 Úmyslná pozornost Vyvolána a udržována vlastním volním úsilím. Jde o proces vědomého soustředění na daný předmět. Přemáháme jí únavu, spánek, nutíme se ke sledování nezáživné přednášky, učení. Tato pozornost rozvíjí naši vůli, myšlení a charakter.

10 Úmyslná pozornost Obr. č. 2, 3

11 Neúmyslná (mimovolní, bezděčná) pozornost
Tato pozornost je vyvolána podněty novými, nezvyklými a náhlými. Např. Síla Velikost Neočekávání Nápadnost Kontrast Pestrost Zajímavost Změna Zkuste uvést příklady ze života  Základem této pozornosti je pud zvídavosti, převažuje v prvních letech života, později je ovlivněn zejména zájmy člověka.

12 Neúmyslná pozornost  Obr. č. 4, 5

13 Poúmyslná pozornost Stav, který je zpočátku vyvolán vůlí a později je udržován významem působících podnětů.

14 Činitelé ovlivňující pozornost
Činitelé, kteří zvyšují pozornost: Zájem Pozitivní motivace Dobrá nálada Kladné city Vůle – ano já chci Dostatek spánku a odpočinku Káva, čaj v přiměřeném množství Činitelé, kteří snižují pozornost: Únava Monotónní činnost Špatný zdravotní stav Nedostatek spánku a odpočinku Drogy!!! Alkohol!!! Léky (zkuste uvést, které léky snižují pozornost???)

15 Poruchy pozornosti Roztržitost – porucha intenzity koncentrace. Vzniká pokud se člověk soustřeďuje na jiný předmět, je zaměstnán vnitřními podněty (vstup do vozovky na červenou atd.) Těkavost- porucha stálosti pozornosti, přeskakuje z objektu na objekt, z myšlenky na myšlenku (nedovede dokončit započatou činnost, udržet nit hovoru atd.).

16 A jaká je vaše pozornost? 
Jaká květina byla na začátku prezentace? Jakou činnost prováděla holčička na třetí fotografii?

17 ZDROJE: KELNAROVÁ, Jarmila a Eva MATĚJKOVÁ. Psychologie: pro studenty zdravotnických oborů. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 162 s. Sestra. ISBN ŠTEFANOVIČ, Jozef. Psychologie vyd. Praha: Avicenum, ISBN ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, Jitka. Poznávání duševního života člověka. 2. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1997, 111 s. ISBN Obr. č – archiv autorky


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google